DORADO SYSTEMS® | Curatare si optimizare Windows 10

Curatare si optimizare Windows 10 prin organizare de fișiere

În cadrul fiecarei sesiuni de lucru sistemul de operare vă gestionează fișierele, programele, imaginile, jocurile. Având în vedere acest lucru, gândiți-vă la un dulap de haine sau un sertar dezorganizat, unde a gasi ceva anume durează mult și se va dezordona și mai mult. La fel se întâmplă și cu fișierele unui computer.

Pot exista multe elemente care încetinesc computerul. Poate că cel mai frecvent este trecut cu vederea, și anume dezordinea fișierelor stocate. Multe fișiere descărcate sau create pe desktop, în descărcări, în folderele de imagini, documente, jocurile instalate in Program files, etc. acestea reprezintă încărcarea partitiei primare, comună cu sistemul de operare.

curatare si optimizare Windows 10
curatare si optimizare Windows 10

Curățarea discului

Un sistem de operare folosit intens poate acumula o mulțime de fișiere inutile. Una dintre cele mai bune modalități de a menține această dezordine sub control este de a rula periodic un utilitar de curățare. În Windows 10, acest utilitar de curățare este numit „curățare disc” sau “disk cleanup”. Acesta poate elimina o varietate de fișiere inutile, în funcție de opțiunile selectate.

Curățare Disc sau Disk Cleanup in Windows 10

Curățare Disc sau Disk Cleanup

Pentru a efectua o curățare a discului pe Windows 10, faceți clic dreapta pe „Local Disk (C)” și alegeți proprietăți. Faceți clic pe „curățare disc” sau “disk cleanup”. Pentru a selecta grupul de fișiere, bifați doar caseta de lângă numele grupului. Când ați terminat selectarea, apăsați „OK” pentru a curata categoriile de fisierele selectate.

Tot in acest utilitar, o alta optiune mai avansata este “curatarea fisierelor de sistem” sau “Clean up system files” care va adauga la lista scurta ulte categorii de fisiere, de regula cele folosite temopurar pentru upgradarea variatei Windows 10 sau diverse update-uri ale acestuia. Aici puteți elibera în general, mai mult spațiu pentru partiția principală.

Efectuarea unei curățări ample a discului nu consumă prea mult timp, doar câteva minute în cazul SSD dar poate oferi mai mult spațiu acestuia. Executînd aceste operațiuni, computerul va reacționa și funcționa mai repede în cazul computerelor cu HDD ca mediu de stocare principal.

Cu toate acestea, o curățare a discului ar trebui să fie efectuată periodic, mai degrabă decât din când în când. O modalitate de a efectua această rularea periodic este de a face din aceasta o sarcină programată. Acest lucru vă va permite computerului să ruleze acest utilitar automat ]n intervalele stabilite de dvs. Cu toate acestea, îl puteți rula oricând manual fără a crea o sarcină programată.

Curățare și optimizare Windows prin eliminarea programelor neutilizate

Informațiile furnizate mai sus vă pot ajuta să scăpați de unele fișiere inutile, dar este posibil să aveți nevoie să curățați și unele programe inutile.

Eliminați programe neutilizate in Windows 10

Adăugați sau eliminați programe sau Apps & features ori add remove programs din Control Panel în Windows 10.

Acest lucru se poate face folosind utilitarul „adăugați sau eliminați programe” sau “add remove programs” din Windows 10. Acesta se află și în panoul de control și listează toate programele instalate împreună cu opțiunea de a le dezinstala. Este o idee bună să parcurgeți din când în când utilitarul de adăugare sau eliminare de programe doar pentru a vă asigura că toate programele instalate vă sunt utile.

Dacă sunt listate programe care nu le mai utilizați, faceți clic pe butonul de dezinstalare. Windows 10 va începe procesul de dezinstalare a acelui soft. În cele mai multe cazuri, pentru a finaliza dezinstalarea unui program, este recomandat să reporniți computerul. Acest lucru va elimina și fișierele păstrate temporar.

Utilitarul de adăugare sau eliminare de programe este foarte util, dar nu toate programele sunt afisate în acea listă. Programele care sunt preinstalate pe computerul dvs. și necesare sistemului de operare Windows 10 pot fi, de asemenea, dezinstalate.

De exemplu, Windows Speech Recognition este un program implicit care vine instalat odată cu sistemul de operare Windows 10. Dacă nu utilizați acest program de recunoaștere a vocii, îl puteți dezinstala. Faceți clic pe „adăugați sau eliminați componente Windows” care se găsește în utilitarul Adăugare sau eliminare programe și pur și simplu urmați instrucțiunile de eliminare.

De asemenea puteți opta și la resetarea sistemului de operare la varianta primei instalări, cu sau fără păstrarea datelor. De asemenea puteți alege o reinstalare curată a sistemului de operare windows, care va sterge definitiv haosul de fisiere și softuri inutile.

Dacă se va opta pentru reinstalare, inainte de toate trebuie să vă asigurați că ați creat o copie de rezervă a datelor importante pe un alt mediu de stocare extern, precum un stick sau un hard-disk extern.

Curățare Windows prin stergerea manuală a fișierelor temporare

Ștergerea manuală a fișierelor temporare îmbunătățește performanta computerului în mod simțitor. Există 2 locații unde sistemul de operare crează și depozitează fișiere temporare.

Afisarea fisierelor de sistem ascunse in Windows 10

Calea către locația fișierelor temporare pe HDD / SSD

Calea 1: C:\Users\numele de utilizator al computerului\AppData\Local\Temp

Afișarea fișierelor de sistem ascunse

Calea 1 este ascunsă în mod implicit, așadar descoperirea sa presupune efectuarea urmatoarelor operațiuni: Tastati in Start “file explorer options” si în fereasta care s-a deschis alegeti al doilea tab “view” si bifați “Show hidden files, folders and drives”

Calea 2: C:\Windows\Temp

Curățarea și organizarea fișierelor prin defragmentare

Mulți utilizatori folosesc un număr mare de fișiere și programe care sunt valoroase și nu pot fi eliminate. De fapt, acestea pot conține fișiere care nici măcar nu sunt utilizate, dar totuși trebuie păstrate din anumite motive.

Deși aceste fișiere trebuie să rămână, acestea trebuie sa fie organizate. Acesta este motivul pentru care creem foldere cu fișiere care conțin la randul lor grupuri de fișiere.

În computer, fișierele salvate sunt plasate in cazul HDD (hard disk drive) în mod aleator, datorită modului de funcționare a acestuia.

Când fișierele sunt împărțite în acest fel, acestea se numesc fișiere fragmentate. Aceasta înseamnă că la accesarea fișierului, softul respectiv trebuie să găsească prima parte a fișierului și apoi să găsească a doua parte a fișierului pentru a deschide acel document Word spre exemplu.

Acest lucru poate face computerul să funcționeze mai lent. Cu toate acestea, odată cu Windows 10, Microsoft a creat un utilitar menit să rearanjeze fișierele astfel încât acestea să nu mai fie fragmentate, ci să stea una lângă alta, pentru o perioadă de timp.

Curatare si optimizare Windows 10

Defragmentare sau optimizare fisiere în Windows 10

Puteți rula defragmentatorul de disc apăsând butonul Start. Apoi, tastând „defragmentare disc” sau “optimizare”. De fapt, acesta este și un mod alternativ de a selecta curățarea discului menționată mai devreme. Înainte de a porni defragmentatorul, puteți analiza hard diskul pentru a vedea dacă Windows 10 recomandă efectuarea defragmentării.

Dacă simțiți că trebuie să vă defragmentați fișierele, pur și simplu apăsați butonul de defragmentare. Este posibil să dureze destul de mult în funcșie de gradul de fragmentare, așadar pentru a finaliza această sarcină, în funcție de viteza computerului și de cantitatea de fișiere defragmentate, poate dura de la 30 de minute la mai mult.

Nu este indicat să utilizați computerul în timp ce defragmentatorul de disc funcționează, deoarece orice altă acțiune asupra unui fișier aflat în proces de defragmentare îl poate corupe fzic pe suprafața discului dur în cazul HDD.

Defragmentarea nu mai este necesară în cazul computerelor dotate cu mediu de stocare de tip SSD

În timp, fișierele vor continua să se defragmenteze, astfel, în funcție de gradul de utilizare viitoare a computerului, acesta se va mișca la fel de lent.

În cazul SSD, defragmentarea ca și necesitate periodică nu mai există. SSD-urile nu fragmentează fișierele, deoarece aceste medii de stocare moderne nu mai au discuri în mișcare cu cap de citire magnetic, ca în cazul HDD. Fișierele stocate pe SSD sunt scrise și citite integral, în ordinea în care au fost scrise în fiecare cip de memorie fizic.

5.528 Vizualizari