DORADO SYSTEMS® | Pasta termica esentiala in racirea CPU-GPU

PASTA TERMICA ESENTIALA IN RACIREA CPU-GPU

Fără pastă termică (pastă termoconductoare), nu există răcire!

Aplicarea sau schimbarea de pastă termică pe procesorul principal și pe procesorul plăcii grafice, este obligatorie.

Pentru echipamentele cu o vechime de peste 5 ani, fie că au fost sau nu au fost folosite intensiv, acest procedeu este vital.

După 3 ani, pasta termică aplicată în fabrică se solidifică, iar transferul termic nu se mai execută în mod eficient.

Dacă temperaturile procesorului este ridicată apelați la serviciul IT de curățare și înlocuire pastă termică

Cum se manifestă lipsa răcirii unui PC sau laptop

CPU (Central Processing Unit) și GPU (Graphics Processing Unit) sunt cele două procesoare ce necesită răcire directă. În timpul utilizării calculatorului, laptopului, tabletei, telefonului, procesorul sau procesoarele (atat cel principal-CPU, cât și cel grafic-GPU) din componența plăcii de bază sau a plăcilor grafice dedicate se încălzesc. Procesoarele pot atinge temperaturi de peste 80 de grade Celsius.

Pentru a menține procesorul la temperatura optimă de utilizare, deasupra acestuia este montat un radiator și un cooler (ventilator).

Între cooler și procesor este aplicată o pasta cu proprietăți de transfer termic. Aceasta are în componența sa particule fine din metale sau nemetale precum carbon, argint, cupru, aur sau alți compuși chimici ce ajută la disiparea rapidă a căldurii.

În timp, pasta termică se solidifică, proprietățile sale scad iar în final, temperatura de utilizare crește considerabil.

Efecte și motive ce conduc la necesitatea reaplicării pastei termice:

Pasta termică trebuie înlocuită pentru:

  • a prelungi durata de viață a procesorului;
  • a preveni închiderea bruscă a computerului;
  • a menține în parametrii temperatura optimă de procesare;
  • a preveni apariția instabilității software.

Creșterea temperaturii de utilizare, conduce la defectarea procesorului prin topirea elementelor din construcția acestuia și in final chiar arderea circuitelor interne.

Efectele acestei creșteri de temperatură conduce la îngreunarea accesării anumitor softuri ce folosesc în mod deosebit capabilitatea de procesare a echipamentului. Împreuna cu lipsa unei ventilații corespunzătoare, din cauza încarcarii paletelor ventilatorului cu praf și asezării prafului dens între cooler (ventilator) și radiator, conduc la deteriorarea ireversibilă a procesorului, una din cele mai costisitoare componente.

Astfel, se recomandă schimbarea pastei termice la echipamentele cu o vechime de folosință de peste 5 ani. Demontarea completă în vederea curățării profesionale a ansamblelor de ventilație și răcire activă sau pasivă se face, în mod periodic, o dată la cel puțin 12 luni.

La efectuarea operațiunilor de schimbare sau aplicare de pasta termică, DORADO SYSTEMS® foloseste Arctic MX4. Este un compus chimic alcătuit din micro-particule de carbon care folosesc la o conductibilitate termică extrem de ridicată.

Aceasta garantează disiparea căldurii generată de CPU sau GPU în mod rapid și eficient. Performanțele superbe ale pastei termice Arctic MX-4 îl face a fi cel mai bun companion pentru overclockeri și entuziaști.

Fără pastă termică, nu există răcire!

Pasta termică este o substanță care face posibil transferul de căldură între procesor și radiator. Are un coeficient de conductibilitate mai mare decât aerul și ajută la reducerea problemei supraîncălzirii procesorului.

Pasta termică se prezintă în două tipuri diferite: conductivă și neconductivă electric. Tipul conductiv electric de pastă termică are în componența sa particule fine de argint, cupru sau aluminiu, care promit o eficiență mai mare în transmiterea căldurii.

Acesta trebuie utilizat cu atenție, altfel poate provoca scurtcircuit electric în cazul contactului cu elementele plăcii de bază. Pasta termică neconductivă este compusă în principal din carbon, silicon sau oxid de zinc și nu afectează în caz de contact cu alte elemente aflate sub tensiune.

La ce folosește pasta termică?

Utilizarea pastei termice este indispensabilă. În general, un cooler este utilizat pentru a elimina căldura procesorelor pentru ca fiecare procesor să garanteaze o funcționare uniformă cu tipul său de cooler, form factor dat de socket. Dacă se folosește un răcitor dimensionat greșit, acesta provoacă probleme de supraîncălzire.

Lipsa pastei termice face imposibil transferul de căldură între procesor și cooler, datorită golurilor de aer formate de contactul fizic imperfect dintre procesor și radiator. Acest lucru conduce la supraîncălzirea procesorului. Această problemă este rezolvată prin aplicarea acestui compus termic, între ele, umplând astfel micile goluri de aer.

Cum se aplică corect pasta termică?

Dacă procesorul și radiatorul au pastă termică veche pe ele, primul pas este curățarea celor două suprafețe de contact. Este mai bine să folosiți o lamă de plastic pentru a îndepărta compusul, având suficientă grijă să nu zgâriați baza radiatorului. Apoi, frecați bine baza folosind alcool izopropilic, astfel încât resturile compusului termic anterior folosit să fie șters.

Apoi, aplicați o picătură mică pe bază și întindeți-o uniform folosind un aplicator special sau un card de plastic pe toată suprafața de contact a procesorului. După aceea, așezați radiatorul peste și fizați-l folosind prinderile acestuia cu placa de bază.

Greșeli comune care trebuie evitate la instalarea radiatorului și aplicarea stratului de pasta termica:

Se vede adesea că greșelile se fac în timpul instalării radiatorului și aplicării pastei termice. Cea mai frecventă greșeală întâlnită este utilizarea de prea multă pastă termică. Pasta termică, dacă este aplicată în exces, strică disiparea corectă a căldurii și, dacă intră în contact cu componentele expuse, cum ar fi condensatorii și rezistențele plăcii de bază, vor avea ca rezultat posibile scurtcircuite.

O altă greșeală obișnuită întâlnită este aplicarea pastei termice peste protecția plasată pe partea de contact dintre radiator și procesor, care se găsește pe majoritatea radiatoarelor noi. În astfel de cazuri, sigiliul trebuie îndepărtat la prima instalare.

În cazul efectuării unei acțiuni de asamblare PC gaming, în care procesorul este solicitat intens în timpul jocurilor cu aplicații și grafică complexă, temperaturile ridicate pot duce la scăderea performanței și chiar la întreruperi ale jocului. Prin urmare, aplicarea corectă a pastei termice între procesor și coolerul acestuia asigură o răcire eficientă a procesorului și menține temperaturile în limitele optime.

7.741 Vizualizari