DORADO SYSTEMS® | Rescriere BIOS

Rescriere BIOS Laptop – Desktop PC

Actiunea de rescriere BIOS manuala este o operatiune delicata efectuata pe placa de baza. Se folosesc echipamente speciale de identificare si programare a acestor tipuri de memorii.

Un exemplu este componenta WiFi. Aceasta componenta exista si in BIOS, de unde se poate porni si opri. In sitemul de operare are insa un driver si un soft prin care aceasta componenta isi exercita functiile in totalitate. Functiile unui modul WiFi sunt de captare si trasformare a semnalului radio transmis de Router. Mai apoi decodarea si transformarea acestui semnal in pagini de internet frumos colorate, videoclipuri si multe alte intrebuintari ale internetului.

Rescriere BIOS, Reprogramare chip EEPROM

• Timp estimat: 3 ore

• Pret: 300 RON

Rescriere BIOS din cazul unui update nereusit; Bios corupt.

Functiile memoriei BIOS

Printre aceste functii de evidenta a componentelor din componenta placii de baza ce o are in gestiune si folosinta, chipul de memorie BIOS se ocupa si de functiile principale:

  • POST (Power On Self Test) unde verifica starea componentelor la pornirea placii de baza (de laptop, imprimanta, computer, router wifi, etc.)
  • Pornirea sistemului de operare si testarea functiilor de operare complexa a placii video.
  • In continuare, dupa incarcarea sistemului de operare, creaza legatura dintre acesta prin drivere (instructiuni complexe de identificare si operare) cu toate componentele blacii de baza ale laptopului sau computerului personal.(controller usb, chip audio, chip wireless, chip ethernet ce se ocupa semnalul de internet ce vine prin cablu si alte subansamble).
rescriere BIOS chip

Memoria BIOS (Basic Input / Output System) face legatura dintre functiile de baza ale componentelor montate pe placa de baza si sistemul de operare instalat (Windows 10, 8, 7, XP, Linux, OSX etc.). Aici primind driverele si/sau softul de operare isi vor exercita aceste functii in folosul operatorului.

Situatii cand este necesara efectuarea unei operatiuni de rescriere BIOS:

Producatorul laptopului scrie o alta versiune de BIOS, un update de BIOS, in vederea rezolvarii unei sau mai multor probleme de programare initiala (incompatibilitati ale unuia sau mai multor dispozitive cu un anumit sistem de operare, supraincalziri datorata programarii eronate a turatiei coolerului sau a senzorului de temperatura).

Update-ul de BIOS nu a reusit din diverse motive fapt ce a intrerupt sirul de teste si de “intrebari” prin care se realiza comunicarea primara dintre componentele placi de baza si sistemul de operare instalat prin intermediul instructiunilor complete aflate pe chipul EEPROM a memoriei BIOS.

O alta situatie, relativ banala insa cu mari sanse de a se intampla este cea a functiei de securitate. Fiecare programare BIOS ofera utilizatorului sau proprietarului aparatului, in cazul companiilor sa paroleze aceste chipuri pentru ca nimeni neautorizat sa poata modifica o setare aleasa. Acest lucru se intampla si la case mai muci cand utilizatorul seteaza o parola de BIOS partiala, nu si de acces, pe care nu si-o aminteste. Astfel nu poate accesa spre exemplu functia de reinsalare a sistemului de operare in caz de defectare.

Rescriere BIOS din cazul unui update nereusit

Update-ul BIOS este o operatiune executata spre exemplu din sistemul de operare folosind un executabil. Daca in acel moment a survenit un alt eveniment ca, restartare accidentala sau chiar o pana de curent, informatia scrisa nu va fi completa. Un BIOS incomplet va reprezenta un computer nefunctional dupa repornire.

Un alt aspect ar fi incercarea de folosire a unei programari BIOS efectuata de terti programatori. Acestea sunt menite sa aduca asa spuse imbunatatiri ale performanelor anumitor componente precum memorii volatile sau chipset video integrat sau dedicat. Alte BIOS-uri modate au menirea sa deblocheze anumite setari ascunse, intocmai pentru a nu fi accesate. In necunostinta de cauza setarile neadecvate vor provoca daune componentelor placii de baza.

Overclock-ul efectuat din BIOS

Multi utilizatori de laptopuri de gaming, PC gaming sau statii grafice au tendinta de a impinge la limite maxime functiile complexe ale componentelor. Asadar vor dori sa mareasca frecventa procesoarelor prin aportul de voltaj catre memorii. Acest lucru va destabiliza compatibilitatea in sistemul de operare atunci cand marirea tensiunii nu este executata conform indicatiilor producatorului.

overclock-ul reduce viata chipurilor

Overclock-ul sau marirea puterii de procesare prin aport de energie electrica va reduce viata chipurilor care de altfel sunt construite sa functioneze la anumiti parametri un anumit numar de ore. Aportul de tensiune va reduce considerabil aceste ore de functionare prin intermediul aparitiei de uzura fizica, implicit defectare prematura.

Imposibilitatea efectuarii unui upgrade de BIOS

In cazul unui laptop nu se va putea face un uprade al memoriei BIOS decat in urmatoarele scenarii. Bateria este functionala si are un anumit procent de incarcare de x%. Pe langa acest aspect legat de baterie, alimentatorul trebuie cuplat la laptop si la sursa de curent. Deasemenea trebuie sa fie si el functional si sa furnizeze voltajul si amperajul necesar. Toate aceste reguli sunt impuse intocmai pentru a nu exista posibilitatea intreruperii procesului de rescriere BIOS.

Un BIOS corupt se va manifesta astfel:

  • Laptopul sau unitatea PC porneste dar nu afiseaza nimic pe ecran. Nu se aude primul bip (semnal sonor ce indica functionalitatea memoriei BIOS);
  • Un chip BIOS defectat in totalitate nu va permite nici o functie. In cazul unui laptop, desi are alimentatorul introdus, acesta nu alimenteaza bateria si nu porneste. (nu aprinde nici un led). La fel si in cazul unitatilor centrale PC;
  • Un BIOS cu o versiune de programare veche, in combinatie cu un sistem de oprare de generatie actuala. In timpul rularii pot aparea erori de comunicare dintre drivere si componente. Incompatibilitatile cu sistemul de operare duc la imposibilitatea identificarii corecte a componentei. Imposibilitatea instalarii driverului. Lipsa totala de comunicare cu acea componenta.

In toate cazurile explicate anterior, rescrierea BIOS este necesara. Efectuarea procedurii presupune desfacerea completa a laptopului pentru a scoate placa de baza si a reprograma memoria EEPROM.

Procedura de rescriere BIOS sau reprogramare

Aceasta operatiune presupune in unele cazuri indepartarea chipului de memorie de pe placa de baza si rescrierea informatiilor folosind un modul de programare fizic (componenta electronica cu functii de citire si scriere asupra memoriei BIOS).

operatiune de rescriere BIOS
operatiune de rescriere BIOS

Un computer de tip Desktop PC sau un laptop ce nu porneste poate avea o multitudine de cauze. Asadar apelati la service ori de cate ori va confruntati cu situatii asemanatoare.

Programeaza-te pentru acest serviciu direct in site, apasand link-ul catre: Rezervari online . Pentru a afla pretul interventiei de rescriere bios poti accesa link-ul urmator: Tarife service

Accesati pagina Contact sau Programari Online pentru a trimite echipamentul spre verificare si reparare.

4.389 Vizualizari