Ecran albastru în Windows 10 si Windows 11 – Blue Screen of Death (BSOD)
Eroarea critica de sistem este exprimată de sistemele de operare prin afișarea unui Ecran Albastru al Morții (BSOD) în Windows 10 și Windows 11. Descoperă cauzele comune, codurile de oprire frecvente și soluțiile pentru a rezolva și preveni această problemă critică de sistem. Păstrează-ți PC-ul în stare optimă având la îndemână acest ghid sperând că și complet.
Ecranul albastru al morții — BSOD — este un ecran de eroare care apare atunci când sistemul de operare Windows întâmpină o condiție de sistem “fatală” și se blochează. Deși BSOD indică faptul că Windows a ajuns într-o stare critică și nu mai poate funcționa în siguranță, de multe ori este cauzat de probleme relativ minore care pot fi remediate ușor sau s-a întamplat doar o singură dată.
Începând cu Windows 10, BSOD vine cu mesaje specifice care descriu problema, precum și un “cod de oprire” Windows — fie în text, fie în hexazecimal — pe care îl poți căuta pe Windows Support pentru o explicație mai detaliată a erorii. Ecranul albastru în Windows 10 și Windows 11 poate afișa și un cod QR pe care îl poți scana pentru a afla mai multe despre eroare.
Vom analiza câteva dintre principalele cauze ale BSOD și vom oferi o prezentare generală a celor mai comune coduri de eroare și ce înseamnă acestea.
recovery mode boot loop probleme bcd boot - partiția cu fișierele de sistem necesare la pornire
critical process died
whea uncorrectable error
Ce cauzează ecranul albastru al morții?
Ecranul albastru poate fi cauzat de orice problemă care face ca Windows să nu mai funcționeze în siguranță. BSOD poate fi declanșat de probleme software, cum ar fi actualizările incompatibile ale driverelor, sau probleme hardware, cum ar fi un hard disk care trebuie formatat sau supraîncălzirea cauzată de overclocking-ul CPU-ului.
BSOD este de obicei rezultatul problemelor de comunicare hardware sau a fișierelor corupte, dar cauza precisă poate fi diagnosticată prin codul de eroare Windows. Majoritatea cauzelor BSOD nu sunt foarte îngrijorătoare, cu excepția cazului în care erorile apar repetat. Indiferent de cauza unui ecran albastru al morții, acesta poate fi evitat de obicei cu ajustări regulate pentru a ajuta la menținerea funcționării fluide a PC-ului tău.
Dacă computerul tău a funcționat lent, curățarea acestuia prin eliminarea fișierelor inutile și a aplicațiilor nefolositoare poate ajuta la accelerarea acestuia.
Coduri de oprire în Windows 10 si Windows 11
Cele mai comune coduri de oprire în Windows pentru probleme care cauzează eroarea ecranului albastru al morții:
CRITICAL_PROCESS_DIED Aceasta apare dacă o operațiune esențială a sistemului a încetat să funcționeze. Poate fi pur și simplu că ai închis din greșeală procese critice în Task Manager.
SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED Aceasta este adesea cauzată de un driver învechit sau defect. Poți evita această problemă actualizându-ți driver-ele sau revenind la o versiune anterioară.
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Software-ul dispozitivului sau un proces de sistem a încercat să acceseze mai multă memorie decât i s-a permis. Scanează pentru fișiere de sistem deteriorate sau repară-ți driverele pentru a evita această problemă.
VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED Aceasta indică o eroare de procesare a GPU-ului. Poate fi pentru că ai împins adaptorul de afișare la limită, sau un simptom al driverelor defecte.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Un proces de sistem a făcut referire la o adresă de memorie inexistentă. Fie driverul, fie procesul de sistem este de vină, sau RAM-ul este deteriorat.
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION Această eroare indică adesea driverul sau procesul de sistem care a cauzat-o. Dacă un fișier de sistem este marcat, fii atent când depanezi. Actualizările și revenirea driverelor sunt mai puțin riscante de efectuat decât reparațiile de sistem.
DPC_WATCHDOG_VIOLATION Aceasta apare atunci când driverul unui dispozitiv este învechit sau incompatibil cu sistemul. De asemenea, unele fișiere de sistem ar putea fi corupte.
NTFS_FILE_SYSTEM O parte a hard disk-ului a fost coruptă, ceea ce se poate întâmpla cu discul din cauza vârstei. Scanarea discului poate găsi și repara segmentele deteriorate.
DATA_BUS_ERROR Un cod general pentru probleme hardware, însemnând fie că piesa hardware este defectă, incompatibilă sau configurată incorect. S-ar putea să fie necesar să elimini componenta dacă nicio altă soluție nu funcționează.
Cum poți încerca o reparare BSOD?
Ghidul de mai jos acoperă cam tot ce trebuie să știi pentru a rezolva problemele legate de BSOD.
Cum să repari ecranul albastru al morții în Windows Repararea unui ecran albastru al morții are multe soluții posibile, dar convenabil este faptul că există doar un singur proces pe care trebuie să-l urmezi pentru a găsi și rezolva problema.
În caz că laptopul sau PC-ul dă un ecran albastru în windows 10 și Windows 11 încearcă următoarele:
- Oprește PC-ul care a afișat ecran albastru în windows 10 și Windows 11. Apasă și menține apăsat butonul de alimentare până când computerul se oprește. Este în regulă să faci asta deoarece scopul opririi corecte este de a permite computerului să salveze toate datele temporare. Este prea târziu pentru asta, dacă sistemul s-a prăbușit deja ( a dat crash ) — singura modalitate de a continua este execuți o oprire forțată.
- Deconectează toate dispozitivele USB, cu excepția mouse-ului și tastaturii. Elimină toate dispozitivele externe precum hard disk-urile și imprimantele. Aceste periferice și driverele lor ar putea fi și ele o cauză a ecran albastru în windows 10 și Windows 11.
- Repornește sistemul în Safe Mode cu Networking. Safe Mode este o versiune de bază a sistemului de operare Windows care permite doar procesele esențiale care sunt foarte puțin probabil să declanșeze un alt ecran albastru în windows 10 și Windows 11, oferindu-ți spațiu pentru a depana problema.
Închide laptopul sau PC-ul si încearcă să intrii in Safe Mode.
Pentru a reporni în Safe Mode, pornește din nou PC-ul în mod normal, și apoi când vezi ecranul de conectare Windows, apasă și menține apăsată tasta Shift în timp ce selectezi Restart din pictograma de alimentare.
După ce PC-ul repornește din nou, vei fi prezentat cu ecranul Alegeți o opțiune. Selectează Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings > Restart
.
La repornire, vei primi o listă de opțiuni. Apasă F5 pentru a porni PC-ul în Safe Mode cu Networking.
Dezinstalează ultimul sau cele mai recent instalate softuri sau jocuri (verifică data sau ora instalării).
- Dezinstalează software-ul instalat recent Acum că ești în Safe Mode, prima prioritate este să elimini orice software instalat recent, deoarece acesta este foarte probabil să fie cauza. Pentru a dezinstala softuri în oricare versiune de Windows, apasă tasta cu sigla Windows, apoi scrie “
control panel
” accesează-l și fă clic pe “add or remove programs
“.
Apoi, derulează prin lista de programe și caută software-ul instalat recent sau care pare nefamiliar (dar lasă orice program care are Microsoft în nume). Fă clic pe program și apoi pe Dezinstalează.
Elimină drivere instalate recent (cel mai probabil un upgrade de driver al plăcii video).
- Revino la o variantă anterioară erorilor BSOD sau dezactivează driverele. Deoarece actualizările recente ale driverelor ar putea fi problema, este cel mai logic să începi cu driverele plăcii grafice și componentele neesențiale, deoarece acestea tind să fie cele mai problematice.
Mai întâi, apasă tasta Windows, tastează “Device manager
” și apasă Enter. Apoi, derulează prin lista de componente, fă clic dreapta pe driverul video și alege Properties
. În final, fă clic pe fila Driver
și apoi pe Roll Back Driver
.
Elimină ultimele update-uri din lista de troubleshoot oferită în modulul de recovery lansat după executarea opririi forțate de la început.
- Pornește calculatorul și intră în modul de recovery:
- Dacă sistemul de operare nu pornește normal, repornește calculatorul de câteva ori la rând până când vei vedea ecranul de “
Preparing Automatic Repair
“. De aici, vei putea accesa meniul de recovery. - Dacă ai opțiunea, apasă tasta
F8
sauShift + F8
în timpul pornirii pentru a accesa meniul de recovery.
- Dacă sistemul de operare nu pornește normal, repornește calculatorul de câteva ori la rând până când vei vedea ecranul de “
- Pornește calculatorul și intră în modul de recovery:
- Dacă sistemul de operare nu pornește normal, repornește calculatorul de câteva ori la rând până când vei vedea ecranul de “Preparing Automatic Repair“. De aici, vei putea accesa meniul de recovery.
- Dacă ai opțiunea, apasă tasta
F8
sauShift + F8
în timpul pornirii pentru a accesa meniul de recovery.
- Accesează opțiunile avansate de troubleshoot:
- După ce ești în modul de recovery, selectează
Troubleshoot
(Depanare). - Apoi, alege
Advanced options
(Opțiuni avansate).
- După ce ești în modul de recovery, selectează
- Selectează opțiunea de Dezinstalare a actualizărilor:
- În meniul de
Advanced options
, selecteazăUninstall Updates
(Dezinstalare actualizări). - Vei avea două opțiuni:
Uninstall latest quality update
(Dezinstalează cea mai recentă actualizare de calitate) șiUninstall latest feature update
(Dezinstalează cea mai recentă actualizare de funcționalitate).
- În meniul de
- Dezinstalează actualizările:
- Alege
Uninstall latest quality update
pentru a dezinstala cea mai recentă actualizare de calitate. Urmează instrucțiunile de pe ecran pentru a finaliza procesul. - Dacă problema nu este rezolvată, poți repeta pașii și alege
Uninstall latest feature update
pentru a dezinstala cea mai recentă actualizare de funcționalitate.
- Alege
- Repornește calculatorul:
- După ce ai dezinstalat actualizările, repornește calculatorul și verifică dacă problema este rezolvată.
Acest proces ar trebui să te ajute să elimini actualizările recente care pot cauza probleme ale sistemului de operare în relația acestuia cu placa de bază sau a componentelor cu diverse softuri. Urmează același proces pentru a reveni la actualizările recente ale driverelor și pentru alte componente hardware care au primit actualizări noi.
Folosește un antivirus pentru a căuta posibile infectări.
- Este posibil ca un virus sau malware să fi cauzat ecran albastru în windows 10 și Windows 11 prin ștergerea sau coruperea fișierelor de sistem critice. Pentru a preveni alte perturbări și a te asigura că PC-ul tău este sigur, lansează instrumentul de eliminare a malware-ului, asigură-te că este complet actualizat și rulează o scanare completă pentru a găsi orice malware care ar putea fi prezent pe dispozitivul tău.
Execută o scanare SFC (System File Checker). Cum să rulezi o scanare System File Checker folosind Command Prompt?
- 7. Rulează o scanare SFC pentru a căuți fișiere de sistem deteriorate sau lipsă — și să le repari sau să le înlocuiești, dacă este posibil — utilizând o scanare System File Checker (SFC).
Mai întâi, apasă tasta Windows și tastează “cmd
“. Fă clic dreapta pe Command Prompt și selectează “Run as Administrator
“. Selectează “Yes
” sau “OK
” la orice solicitare care apare.
Apoi, tastează sfc /scannow
în caseta de dialog Command Prompt, apasă Enter și așteaptă ca scanarea să se finalizeze.
Execută o scanare CHKDSK a hard disk-ului caută părți deteriorate fizic sau moral ale hard disk-ului.
- O scanare CHKDSK a hard disk-ului caută părți deteriorate ale hard disk-ului, inclusiv sisteme de fișiere corupte și deteriorări fizice ale discului în sine — ambele cauze comune ale ecranului albastru al morții.
Pentru a rula o scanare CHKDSK, apasă tasta Windows și tastează “cmd
“. Fă clic dreapta pe Command Prompt și selectează “Run as Administrator
“. Fă clic pe “Yes
” sau “OK
” dacă ești întrebat dacă permiți elevarea. Dacă esti în zona de recovery, poți alege direct Comand Prompt spre a introduce și rula aceste comenzi de scanare.
Apoi, tastează pur și simplu “chkdsk
” și apasă Enter pentru a rula linia de comandă și a iniția scanarea.
Dacă scanarea identifică erori ale discului, trebuie să rulezi un nou proces CHKDSK pentru a le repara. Tastează “chkdsk /r
” în Command Prompt și apasă Enter
— aceasta va lansa o scanare diagnostică mai profundă și va repara sectoarele deteriorate ale hard disk-ului astfel încât să fie lizibile în cadrul sistemului de fișiere.
Comenzile de verificare si de reparare sunt:
/f
– pentru a repara erori ale mediului de stocare
/r
– pentru a localiza sectoarele de disk defecte
/x
– pentru a forța demontarea unității de disk înainte de verificare.
C:\Windows\system32> chkdsk C: /f /r /x
Verifică modulele de memorie RAM atât software cât și fizic.
- Verifică memoria RAM a computerului Dacă problemele cu RAM-ul au cauzat un BSOD, respectiv ecran albastru în windows 10 și Windows 11, instrumentul Windows Memory Diagnostic te va ajuta să identifici problema specifică.
Pentru a verifica dacă memoria RAM a computerului tău funcționează corect, apasă tasta Windows, tastează “Windows Memory Diagnostic
” și apasă Enter.
Apoi, fă clic pe “Restart now and check for problems (recommended)
“. Va executa o repornire deci salvează lucrările și închide softurile ce rulează. Rezultatele diagnosticului vor apărea imediat ce computerul tău repornește. Dacă dorești să le consulți din nou, le poți vizualiza în Event Viewer.
Restartarea laptopului sau PC-ului.
- Repornește PC-ul pentru a vedea dacă mai primești ecran albastru în windows 10 și Windows 11. Verificarea RAM-ului necesită o repornire, așa că acesta este momentul perfect pentru a reporni și a vedea dacă vreuna dintre soluțiile de mai sus a funcționat. Dacă BSOD a încetat să mai apară, felicitări! Ai găsit soluția.
În acest caz, poți începe să reintroduci cu grijă software-ul și driverele pe care le-ai dezinstalat sau revenit anterior, asigurându-te că le descarci din surse legitime și le instalezi una câte una fără a avea alte programe deschise sau alte instalări în derulare. Este cel mai bine să începi prin actualizarea driverelor Windows până la zi, urmate de driverele audio, și apoi driverele grafice.
Reinstalarea Windows 10 sau Windows 11 pe laptop sau PC.
- Dacă nimic nu funcționează, reinstalează Windows 10 sau Windows 11 după caz. Dacă nimic nu a funcționat până acum, există doar o singură opțiune rămasă este copierea datelor și reinstalarea Windows. Aceasta va șterge toate datele stocate pe computer, deci este o soluție care nu este recomandată a fi executată pe loc dacă pe SSD -ul principal sau pe un alt SSD sau HDD adițional cuplat se află date importante care trebuie salvate. Dar, din fericire, dacă poți folosi Windows în mod normal în Safe Mode, ai încă șansa să faci o copiere a datelor înainte de a șterge Windows și a reinstala o versiune curată a sistemului de operare.
- De asemenea mai există și varianta de
Reset this PC
în care se poate alege varianta cu păstrarea datelor.
- De asemenea mai există și varianta de
Atenție căci în cazul accesării și copierii datelor din interfața de recovery, sistemul nu indică faptul că datele se copiază și nici timpul rămas până la finalizare, ci este doar un proces executat în background.
DORADO SYSTEMS® oferă Servicii IT Profesionale de depanare și reparații PC-Laptop & PlayStation pentru toți clienții săi.
Pentru a opta asupra serviciului de preluare de la domiciliul personal sau sediul firmei, vizitează pagina noastră denumită Trimite în Service de pe pcGo.ro.
Cu o abordare orientată către timpul, nevoile și obiectivele individuale ale fiecărui client, DORADO SYSTEMS® este partenerul dumneavoastră ideal pentru repararea, întreținerea și optimizarea dispozitivelor IT de tip laptop, PC și consolă PlayStation 4 sau PlayStation 5.
Preveniți defecțiunile prin efectuarea de revizii regulate la cel mult 12 luni în cadrul unui Service IT Profesional. O modalitate excelentă de a evita un ecran albastru în windows 10 și Windows 11 este să îți menții PC-ul în stare optimă prin curățare și verificări periodice care să prevină problemele minore care tind să devină mai mari pe termen lung.
Aveți nevoie de
Reinstalare Windows 10 | Reinstalare Windows și Office | Reinstalare Windows 11 |
Servicii IT Profesionale Bucuresti