Prelungeste durata de viata a bateriei laptopului.
Volții și orele indicate în milliamperi măsoară cantitatea de energie utilizată de bateria unui laptop. Un volt (V) este o măsurătoare utilizată pentru cantitatea de presiune pe care electrozii pozitivi și negativi o produc într-o baterie în timpul procesului de descărcare a energiei.
Amperii (A) măsoară cantitatea de rezistență pe care o produce energia din baterie și care este folosită pentru a alimenta laptopul.
Care este consumul nominal indicat de o baterie de laptop.
Fiecare baterie de laptop primește o putere nominală. Această valoare are scopul de a informa consumatorul asupra autonomiei bateriei laptopului ce urmează să îl achiziționeze. Este timpul estimativ al bateriei, înainte de a fi necesară reîncărcarea. Aceste specificații electrice sunt date folosind volți (V) și milliAmperi (mAh). De exemplu, este posibil să vedeți în specificații faptul că bateriei laptopului i se acordă un rating de: 10,8V, 4000mAh.
Serviciul IT de Înlocuire baterie laptop
• Timp estimat: 1 oră (timp recomandat 24 ore)
• Pret: 100 RON
Gândiți-vă la volții și amperii bateriei luând drept exemplu un boiler. Când apa este pornită pe jumătate, trecând prin conducte produce o anumită presiune. Când apa este pornită la debit maxim, va produce mai multă presiune pe conducte. Această presiune sau putere este similară cu volții pe care îi folosește o baterie.
Dacă un laptop rulează programe simple, este necesară puțină energie. Cu toate acestea, dacă un laptop rulează un soft de decodare video sau alte aplicații cu consum ridicat de energie, va fi nevoie de mai multă energie pentru a furniza cantitatea necesară de curent pentru a face posibilă rularea softului folosind resursele hardware la capacitate mare.
De asemenea, mărirea dimensiunii conductei și a boilerului, va produce rezultate similare fără a fi nevoie să deschideți complet robinetul. Acesta este un exemplu al cantității de rezistență în fluxul de energie necesar. Măsurarea acestei rezistențe se măsoară în Amperi. În ceea ce privește o baterie, rezistența depinde de dimensiunea bateriei și de cantitatea de energie ce o poate stoca in interior.
Care sunt tehnologiile de fabricație a bateriilor pentru laptop.
Tehnologia folosită în fabricarea bateriei este și ea esențială pentru decizia achiziției unui laptop.
Tehnologia Nichel – Cadmiu nu se mai folosește în momentul de față pentru că procesul de fabricare al acesteia implică folosirea și eliberarea în natură a metalelor toxice pentru organism și mediu. Această tehnologie învechită a făcut loc altor trei combinații.
Prima dintre acestea este combinația dintre Nichel și un metal hibrid. Avantajul său fiind acela că poate stoca mult mai multă energie, studiile de profil demonstrând un procent de peste 50 % față de prima tehnologie amintită. În plus, metalul hibrid este util pentru faptul că estompează efectul de pierdere al memoriei, reușind să aducă un plus din perspectiva posibilității de reîncărcare după descărcări succesive.
Tehnologia actuală propune două metale, respectiv bateriile Li-Ion, în detrimentul metalelor grele, care nu ofereau un potențial energetic satisfăcător. O astfel de tehnologie este recunoscută și apreciată în peisajul actual, fiind că oferă o autonomie ridicată, ceea ce înseamnă că puteți folosi laptopul fără a-l alimenta pentru o perioada mai îndelungată de timp. Pornind de la acest mare avantaj, majoritatea producătorilor au creat baterii de laptop cu tehnologie Litiu – Ion și pentru modelele de laptopuri care erau echipate din fabricație cu versiunile Nichel – Cadmiu.
Bateriile Li-Ion se degradează în timp, principalul motiv fiind supraîncărcarea. Bateriile laptopurilor înregistrează și memorează fiecare ciclu de încărcare. Odată ce bateria Li-Ion ajunge la un procent de încărcare de 100% power managementul laptopului transmite chip-ului acumulatorului că un nou ciclu de încărcare a fost finalizat și deconectează bateria de la sursă de curent. Studiile arată că odată ce această atinge 1000 cicluri de încărcare, fie că acestea nu au fost urmate de o descărcare completă, performanțele acesteia încep să scadă. Astfel durata de utilizare poate scădea de la o capacitate medie de 3 ore la 1 oră sau 30 minute.
Durata de viață a bateriei.
Evaluările pentru laptop sunt date în termeni de Amperi pe oră (Ah). Pentru a măsura în mod adecvat durata de viață a bateriei, producătorii folosesc milliAmperi pe oră (mAh). Aceasta înseamnă că fiecare 1000mAh este egal cu 1Ah. Ce înseamnă acest lucru pentru noua baterie? Dacă bateria originală este măsurată la 2500mAh și bateria de schimb este măsurată că va furniza 5000mAh, atunci cantitatea de timp spre utilizare a laptopului pe baterie se va dubla.
Rețineți că tehnologia se schimbă constant. Bateria veche poate fi evaluată la un timp de funcționare mai scăzut decât una mai nouă, datorită progreselor tehnologice la care au ajuns noile celule de baterie din prezent.
În plus, durata de funcționare a bateriei depinde in principal de lumina ecranului. Din nefericire, nu există un răspuns exact la întrebarea, cât timp va dura bateria laptopului meu? Factorul cheie este cum și la ce folosiți laptopul.
O modalitate de a economisi energie este să accesați pictograma setărilor de gestionare a energiei din panoul de control (control panel > power options). Puteți ajusta setările aspra timpilor de oprire a ecranului sau altor resurse hardware. O altă metodă de economisire a energiei bateriei este stoparea programelor pe care nu le utilizați in mod constant dar rezidente în bara de stare (system tray) ce consumă inutil resurse hardware.
De asemenea, luați în considerare oprirea funcției wireless. Atunci când nu folosiți internetul pentru o perioadă mai lungă de timp sau oricum nu sunteți într-o zonă cu semnal wifi prezent și folosiți laptopul pentru a viziona filme sau poze, sau edita un document în deplasare, puteți pune laptopul foarte rapid pe mod avion.
Sfaturi utile pentru a prelungi durata de viata a bateriei laptopului.
Dacă utilizați de ceva timp un laptop, trebuie să cunoașteți faptul că bateria acestuia are o durată de viață limitată, de asemenea se poate defecta oricând. Se întâmplă cu multe baterii de laptop, mai ales când sunt folosite intensiv pe laptopuri pe care lucrați ore în șir. Iată câteva sfaturi pentru a prelungi durata de viață a bateriei laptopului dvs.
Temperatura laptopului.
Dacă laptopul dvs. este prea fierbinte, acesta lucru va degrada indirect bateria. Asigurați-vă că nu utilizați laptopul pe o perioadă lungă de timp la capacitate hardware maximă. Când laptopul se încălzește excesiv, este momentul să luați o pauză. Lăsați-l să se răcească sau, dacă are o anumită vechime gandiți-vă că laptopul necesită o curățare. O altă modalitate de a vă răcori laptopul este utilizarea dispozitivelor de răcire externe.
Gradul de încărcare a bateriei și efectuarea corectă a ciclurilor de încărcare și descărcare.
Asigurați-vă că nu încărcați complet bateria înainte de a o utiliza. Bateria va dura mult mai mult în acest fel. În trecut laptopurile aveau o funcție in BIOS pentru a nu permite incărcarea la mai mult de 80% din capacitatea bateriei. Dacă intenționați să faceți o deplasare într-o anumită zi, asigurați-vă că bateria este încărcată și pregătită.
Vizionarea de filme poate consuma destul de rapid bateria. Încercați să utilizați adaptorul de curent pentru anumite sarcini, astfel încât să evitați descărcarea inutilă a bateriei. Ciclurile de încărcare și descărcare ale bateriei au un rol important în folosirea îndelungată a acesteia. Așa putem crește durata de viață a bateriei laptopului. Fiecare baterie are o placă de bază unde un circuit integrat unic gestionează întreaga sa funcționare.
Defragmentarea periodică a hardiskului sau înlocuirea acestuia cu o unitate de stocare de tip SSD, va mării autonomia bateriei laptopului și implicit durata ca timp de utilizare a acestuia.
O altă modalitate de a prelungi durata de viață a bateriei este de-fragmentarea hard disk-ului computerului. Laptopul va consuma mai puțină energie datorită acestui lucru, deoarece programele vor rula mai rapid economisind timpul necesar discului de a cauta fragmentele de fisiere necesare rulării programelor. Așadar, va accelera computerul, ceea ce vă va permite să navigați mai ușor pe internet șau veți executa mai multe operațiuni necesare scopului utilizarii laptopului, într-un timp mult mai scurt.
Înlocuiți harddisk-ul cu un SSD. Unitățile de stocare SSD sunt cele mai prietenoase cu autonomia unei baterii de laptop. Consumul lor scazut de energie, datorită lipsei părților mecanice si lipsei fragmentării, grație noilor tehnologii de stocare a fișierelor pe cipuri de memorie non volatile, reduc consumul de energie si sporesc viteza de scriere și citire a fișierelor.
Utilizarea eficientă a softurilor.
Un alt truc pentru a prelungi durata de viață a bateriei este să evitați rularea mai multor programe simultan. Închide programele pe care nu le folosești. Multe programe pornesc automat când porniți sau reporniți laptopul, deci asigurați-vă că le dezactivați. În plus, dacă redați muzică sau videoclipuri în timp ce lucrați, deși este plăcut, laptopul va consuma mai multă energie din baterie, diminuându-vă astfel timpul pe care l-ați folosii mai eficient pentru finalizarea lucrării, pînă la epuizarea curentului limitat furnizat de baterie.
Intensitatea luminozității ecranului.
Setările ecranului laptopului vă pot afecta bateria. Veți vedea o îmbunătățire imensă a calculației timpului de folosire indicat de sistemul de operare, dacă reglați luminozitatea la o intensitate mică.
Evitarea închiderii bruște din cauza epuizării bateriei.
Păstrați laptopul în modul Standby când nu este utilizat, spre exemplu în pauzele mai mari de 5 minute. Dacă planificați sa părăsiți biroul pentru a lua o pauză prelungită, asigurați-vă că îl opriți manual înainte de a pleca din fața acestuia. Nu doriți ca acesta să se oprească brusc din cauza epuizării bateriei. Acest lucru poate corupe fișiere de sistem utilizate în momentul “căderii de tensiune”, căci așa este considerată de placa de bază oprirea bruscă a laptopului.
Ca și consecințe hardware, o astfel de întrerupere poate corupe informația cipului BIOS, poate defecta sectoare de stocare de pe suprafețele mediilor de stocare (HDD intern sau extern, SSD sau stick-uri de memorie flash) conectate și avînd procese în execuție în timpul opririi bruște.
De foarte multe ori închiderea bruscă a laptopului crează defecțiuni software, de regulă probleme legate de sistemul de fișiere a mediului de stocare, interpretat gresit de către sistemul de operare, fiind imposibilă astfel accesarea acestuia (eroare Windows la pornire sau restart loop)
Modul de utilizare face toată diferența.
Aceste sfaturi vă vor prelungi durata de viață a bateriei, și vă va feri de pericolul pierderii datelor. Rețineți că în prezent, multe laptopuri office vin cu baterii care durează toată ziua, astfel încât să puteți trece oricând la un model mai nou. Laptopurile ultra compacte sunt proiectate pentru a avea un consum redus de energie, pentru task-uri simple, sau modul idle.
A prelungi durata de viata a bateriei laptopului este o alegere care rămâne la apecierea fiecărui posesor de laptop, căci oricând, aceasta poate fi înlocuită cu una nouă. Deși fiecare model de laptop are modelul său unic de baterie, pe piață, se găsesc baterii de schimb pentru fiecare model de laptop în parte.