Este posibilă recuperarea datelor șterse de pe un SSD? Caracteristica TRIM și recuperarea datelor șterse de pe SSD.
SSD-urile sunt bine cunoscute pentru fiabilitatea și viteza lor. Ceea ce nu pare a fi la fel de bine înțeles este ceea ce se întâmplă pe o unitate SSD modernă cu funcție TRIM, atunci când un fișier este șters. În primul rând:
Ce este funcția TRIM?
Pe scurt, TRIM este o metodă atât de prelungire a duratei de viață a unui SSD, cât și de prevenire a degradării inevitabile a performanței, care se va întâmpla în timp dacă SSD-ul nu este dotat cu funcția TRIM.
Motivul pentru care SSD-urile se degradează în timp este destul de simplu. Pentru ca o zonă a cipului să accepte date noi, datele vechi trebuie mai întâi eliminate. La fiecare încercare de scriere, deoarece fiecare zonă trebuie citită mai întâi, pentru a determina dacă zona de scriere este sau nu goală, sistemul de scriere al face două manevre de scriere, o dată pentru a șterge datele originale și încă o dată pentru a scrie noile date pe zona aleasă.
Cu cât mai multe ștergeri ce au loc de-a lungul timpului, cu atât este mai probabil ca unele sau toate zone scrise să fie mai întâi șterse de datele lor curente.
TRIM este o caracteristică acceptată de sistemul de operare Windows 10 sau Windows 11.
Această problemă este cunoscută sub numele de amplificare la scriere și devine rapid o problemă nedorită.
Despre fenomenul denumit Write Amplification
Fenomenul de amplificare a scrierii există datorită cerinței celulelor din cipurile flash să fie goale înainte ca acestea să poată fi scrise. Există o altă problemă care combină modul în care această problemă este tratată în SSD și care se rezumă la modul fundamental în care funcționează un SSD.
Fișierele sunt împărțite pe un SSD în diferite unități, aici luăm în considerare „zone” și „blocuri”. Când fișierele sunt scrise pe unul din cipuri, acestea sunt scrise în zone, aceste zone sunt în mod normal 2 sau 4KB. Cu toate acestea, atunci când are loc un ciclu de ștergere, acesta trebuie să aibă loc pe un bloc. Acest bloc va fi alcătuit dintr-un număr de zone, să presupunem 10.
Când un fișier mic sau o porțiune dintr-un fișier mai mare este scris într-o zonă dintr-un bloc, pot exista alte zone care sunt utilizate de alte date. Nu există nicio problemă cu SSD-ul care stochează datele în acest mod, până când una dintre fișierele care ocupă aceeași zonă sunt șterse. Pentru ca SSD-ul să fie optimizat (vechea acțiune de defragmentare), aceste date șterse trebuie șterse de funția TRIM, dar prezintă o problemă de viteză, deoarece poate încetini în timp SSD-ul.
Această problemă este faptul că SSD-ul poate șterge conținutul unei zone folosite doar de un bloc la un moment dat. Din acest motiv, se adaugă o cheltuială suplimentară, deoarece datele care ocupă același bloc și care nu au fost șterse trebuie stocate în cache de SSD în timp ce efectuează compensarea blocului și apoi rescrise din nou odată ce a avut loc compensarea.
Din acest motiv, amplificarea scrierii poate avea performanțe de multe ori mai mari decât viteza de scriere specificată de producător, în unele cazuri, aceasta putând crește cu până la 1000%. Este clar că este o mare problemă dacă nu este controlată eficient.
Dacă avem funcția TRIM activată, se mai poate face ceva?
Cu un SSD cu TRIM implicit, unele lucruri suplimentare se întâmplă atunci când datele sunt șterse. În mod normal, atunci când un fișier este șters, înregistrarea pentru acel fișier din sistemul de fișiere este eliminată sau marcată ca inutilizabilă (sau ambele, în funcție de combinația specială de sistem de fișiere / sistem de operare).
Pentru un hard disk standard, acest lucru duce la economisirea de timp, deoarece nu există nici o problemă precum degradarea performanței menționată mai sus la suprascrierea datelor existente.
Pe un sistem activat TRIM, o comandă suplimentară este trimisă pe unitatea SSD, care altfel nu ar fi conștientă de ceea ce se întâmplă la nivelul sistemului de fișiere, atunci când un fișier este șters. Această comandă spune SSD-ului ce zone conțin date șterse, permițând SSD-ului să șteargă aceste zone în timpul ciclurilor sale de colectare a resturilor de fișiere expirate.
Cum afectează funcția TRIM o acțiune de recuperare date?
Aceasta este o întrebare simplă de răspuns. Odată ce datele au fost șterse folosind TRIM, acestea nu mai pot fi recuperate. Datele sunt reduse la zero într-un mod care nu lasă nicio urmă din conținutul anterior.
Nu este posibil să recuperați datele șterse de pe un SSD / sistem de operare activat TRIM odată ce comanda TRIM a șters datele.
Toate acele programe de recuperare a fișierelor care au salvat în trecut utilizatorii, legat de datele pierdute de pe unitatea lor de tip hard-disk tradițional nu mai sunt de niciun folos odată ce funcția TRIM a intrat în joc.
Dacă prevalența SSD va continua, orice software de recuperare a fișierelor poate deveni în curând inutil sau cel puțin folosit limitat doar în cazul în care sistemul de operare a eșuat sau a fost deteriorat.
Concluzii și recomandări pentru protejarea datelor
Pentru datele de importanță ridicată pe care le dețineți, alegeți stocarea acestora pe un HDD clasic extern. De regulă, este indicată alocarea a două medii de stocare pentru back-up-ul periodic al datelor de importanță majoră.
Un al treilea spațiu de stocare ce poate fi luat în calcul, poate fi stocarea datelor în cloud.
Fie ca este vorba de un cloud plătit, fie că alegeți să folosiți spațiile alocate gratuit de Microsoft OneDrive (5 GB) sau Google Drive (15 GB), acestea sunt o soluție bună în caz de eșec al mediului de stocare local.
Pentru a evita pierderea datelor importante stocate pe o unitate SSD, folositi-o doar pentru a rula softuri și sistemul de operare. Vă va oferi viteză și fiabilitate. Nu vă încredeți deplin doar într-un singur mediu de stocare, deoarece, la un moment dat se poate defecta. Odată defect va lua cu el și datele stocate pe acesta. Recuperarea datelor poate fi anevoioasă, extrem de costisitoare, uneori chiar imposibilă.
Aveți nevoie de
Recuperare date | Upgrade la SSD | Mentenanță IT |
Servicii IT Profesionale Bucuresti