Diferenta reala intre clasicul HDD si noul SSD
Sunt unitățile SSD mai bune decât hard disk -urile clasice?
Este posibil să fi citit deja câteva dintre numeroasele articole despre unitățile SSD, sau SSD-uri pentru laptopul tau. Acest articol însă vă va oferi detalii despre diferențele reale dintre cele mai recente medii de stocare, respectiv SSD-urile și clasicele HDD-uri, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.
În continuare, puteți vedea un test de diferenta reală a performantelor dintre două laptopuri identice ca marcă și model, ce au instalate același sistem de operare, respectiv Windows 10, în acest caz.
Pe laptopul din stânga Windows 10 este instalat pe SSD, iar pe laptopul din dreapta Windows 10 este instalat pe HDD.
Unitățile HDD standard sau Hard Disk Drive -urile sunt proiectate folosind componente mecanice, în mișcare, care utilizează cantități considerabile de energie, limitează viteza de performanță a computerului și încorporează părți mobile fragile care pot funcționa defectuos și nu sunt greu de deteriorat. Unitățile în stare solidă (SSD), utilizează microcipuri pentru a stoca informațiile. Cipurile de memorie sunt mai stabile și nu au părți în mișcare. Prin urmare, SSD-urile consumă mai puțină energie, sunt extrem de durabile. Sunt foarte silențioase și oferă performanțe mai bune pentru laptopul tau.
Mai jos am punctat câteva motive pentru care o unitate SSD este mai bună decât hard disk-urile standard.
Mai sigur în privința șocurilor, trepidațiilor sau vibrațiilor:
Proiectarea unui SSD nu folosește discuri și nu are deloc componente în mișcare, prin urmare unitatea nu are piese mecanice care să funcționeze defectuos. Cu cât este utilizată o unitate de hard disk obișnuită, cu atât este mai probabil ca discul care se rotește rapid să devină nealiniat sau un mecanism să înceteze să funcționeze corect. Deoarece nu există piese în mișcare sau discuri care se rotesc la viteze mari, SSD-urile sunt mult mai puțin sensibile la vibrații și la șocul cauzat de un impact puternic.
Rezistent la temperaturi:
SSD-urile pot, de asemenea, să continue să funcționeze într-o gamă mai largă de temperaturi, funcționează bine la temperaturi cuprinse între 0-70 grade Celsius. Aceasta este comparată cu 5-55 grade Celsius, care reprezintă temperaturile de funcționare sigure pentru un HDD.
Viteze mai rapide de transfer de date:
Când porniți computerul sau deschideți un program, timpul de așteptare pe care îl experimentați este cauzat de pornirea implicită a HDD-ului. Pornirea reprezintă poziționarea brațului ce conține capul de citire și scriere din zona de parcare, deasupra discului dur. Apoi găsirea tuturor fragmentelor fișierelor necesare. Fragmentelor de fișier? Da, deoarece hardiscul fragmentează fișierele la scriere.
Deoarece un SSD este construit fără părți mobile care să-l încetinească, datele sunt transmise mult mai repede decât cu un HDD. De exemplu, aplicațiile se încarcă cu 67% mai repede și Windows 10 pornește cu aproximativ 80% mai repede de pe un SSD în comparație cu un HDD standard. Acest lucru vă oferă o idee despre diferența de care vă puteți bucura, chiar dacă viteza reală poate diferi în funcție de model și capacitate.
Consum mic de energie:
SSD-urile consumă cu până la 45% mai puțină energie, în comparație cu un HDD. Punând mai puțină presiune pe procesor, calculatorul PC sau laptopul tau va funcționa mai rapid. De asemenea se va prelungi și durata de viață a bateriei în cazul laptopurilor.
Eliberează mai puțină căldură:
Deoarece nu au piese în mișcare, produc mai puțină căldură, și se răcesc mult mai rapid. Aceasta înseamnă că toate componentele computerului sunt mai puțin susceptibile la daune cauzate de căldură, cu un obiect în minus care să încălzească incinta carcasei. De asemenea, înseamnă că sunt necesare mai puține ventilatoare de răcire, reducând necesarul de energie al întregului sistem.
Silențios și ușor:
Cu absența pieselor în mișcare, un SSD nu produce absolut niciun zgomot. De asemenea, este cam la sfertul greutății unui HDD, iar un SSD M.2 și mai jos de atât. Un SSD oferă pur și simplu durabilitate și performanță îmbunătățite.
Laptopul tau poate beneficia de o super putere in utilizare, prin inlocuirea clasicului hard disk cu un SSD.
Solid State Drive (SSD) este un tip nou de mediu de stocare in care locul platanelor cu brat de citire a fost ocupat de chip-uri de memorie flash. Tehnologia SSD pentru laptopul tau ofera rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile mai ales la laptopuri cat si la upgradarea unitatilor centrale sau servere.
Prin instalarea sistemului de operare (Windows 7, 8.1 sau 10), Ubuntu, OSX in cazul laptopurilor si calculatoarelor produse de Apple. Astfel, toate fisierele necesare rularii sunt trimise catre RAM si catre procesor de cel putin 10 ori mai rapid.
Laptopul tau poate devenii ultra-rapid
Rata de citire a datelor este de pana la 730 MB/s, in functie de modelul SSD-ului, iar datele se pot accesa in mai puţin de 0.01 milisecunde (mult mai rapid decat cele mai puternice hard diskuri actuale). Legat de consumul de energie, aceste harduri consuma cu 50% mai putina energie decat hardurile convenţionale, si anume 0.9 W fata de 1.9 W la hardurile cu platane.
Upgrade de HDD la SSD!
Recapitulăm punctual toate avantajele SSD-urilor:
- Viteza de citire-scriere mare (mult mai rapide decât hard disk conventionale)
- Timpul de citire-scriere scazut
- Consumul de energie deosebit de redus, deoarece nu exista parti mecanice ca in cazul unui hard disk unde un motor invarte discul dur, pentru ca bratul de citire-scriere sa execute comenzile date.
- Caldura degajata este scazuta (nu mai exista forte de frecare)
- Nu scoate zgomot (datorita lipsei partilor mecanice)
- Nu se defecteaza si nu se altereaza datele din cauza lipsei magnetilor, prezenti in cazul HDD.
- SSD-urile au o uzura foarte mica si o rezistenta mare la soc, vibratii si temperatura
- Pornire ultra rapida
- Timpul de căutare a datelor (Seek time) este constant si performantele nu scad daca memoria de stocare este plina.
- Datele, fisierele stocate nu se fragmenteaza.
- Greutate mult mai mica fata de hardurile standard
Un SSD este ideal pentru laptopul tau
Va spori și viața bateriei pentru laptopul tau datorită faptului că timpul destinat pornirii si opririi este diminuat cu cel putin 4-5 minute, comparativ cu cât ar dura in cazul unui HDD aglomerat și uzat.
Pot fi folosite de altfel și în unități centrale PC, Laptopuri standard, Laptopuri de Gaming, Computere All in One, console de gaming PS4, Xbox365, Laptopuri Apple Macbook si All in One iMac, deoarece folosesc aceeași magistrală de date de tip S-ATA sau slotul PCI Express pentru SSD-urile M.2 si NVMe.
Aveți nevoie de
Recuperare date | Upgrade la SSD | Mentenanță IT |
Servicii IT Profesionale Bucuresti