Contact cu lichidele
Un contact cu lichidele este cel mai periculos lucru pentru echipamentele IT (laptop, telefon mobil, tabletă).
Echipamentele IT sunt cele mai expuse la contact cu lichidele. De multe ori, așezăm cana cu cafea sau paharul cu apă, suc, vin, bere sau diverse alte lichide, în apropierea laptopului.
Din neglijență le lovim și acestea se varsă exact unde nu trebuie, adică pe laptop.
Toate obiectele electronice IT, în cazul de față laptopul, telefonul mobil, tableta sunt alimentate în permanență de o baterie internă. Oricând vor lua contact cu lichidele, acestea se vor deteriora sau defecta parțial sau total, în funcție de cum a pătruns și unde a ajuns lichidul pe suprafața plăcii de bază a laptopului.
Întotdeauna când am vărsat apă, suc, bere, vin sau alt lichid pe laptop, acesta nu trebuie sa mai fie alimentat sau aprins, până când nu este curățat și verificat într-ul service specializat.
Curatare dupa contactul cu lichide
• Timp estimat: 3 ore (timp recomandat 12 ore)
• Pret: 350 RON
RECOMANDARE ÎN CAZ DE CONTACT CU LICHIDELE
Laptopul, Tableta sau Telefonul mobil ce a luat contact cu lichidele nu trebuie pornit imediat.
Majoritatea circuitelor sunt construite ca în acel moment, să intre în protecție.
Majoritatea persoanelor ce au vărsat lichide pe laptop sau pe telefonul mobil le pornesc pentru “a vedea dacă mai funcționează”. Exact în acel moment, în general, acesta va porni, însă se va opri la scurt timp. Este exact momentul producerii scurtcircuitului pe placa de bază.
Lichidul care nu a fost îndepărtat este încă prezent între componente și va conduce curentul în mod haotic. Alt aspect este coroziunea. Berea, corodează imediat traseele plăcilor de bază provocând pagube ireparabile.
Exemple de plăci de bază ce au intrat în contact cu lichidele
Sucurile conțin zahăr care este un bun conducător de electricitate. Lichidele organice ca urina animalelor de companie, de asemenea corodează contactele într-un timp foarte scurt.
Cu cât se acționează mai rapid asupra laptopului sau echipamentului IT ce a intrat în contact cu lichidele cu atât mai bine, căci vor crește șansele de a fi salvate.