La cât timp se schimbă pasta termică pentru placa video?
Pasta termică pentru placa video joacă un rol crucial în menținerea temperaturii optime a acesteia sau mai exact a unității de procesare grafică (GPU). Pentru a afla la cât timp se schimbă pasta termică pentru placa video am realizat acest articol bazat pe experienta de service. Similar cu procesorul principal, procesorul grafic de pe placa video generează căldură în timpul utilizării. Pasta termică ajută și aici la transferul eficient al acestei călduri către radiator.
Pentru a asigura o performanță și o durabilitate optimă a plăcii video, este important să aveți grijă și de starea fizică a acesteia.
Curățarea și schimbarea periodică a pastei termice este o operație strict necesară imediat ce placa video iese din garanție, iar apoi între 1 și 3 ani in funcție de gradul de utilizare.
Serviciul IT de schimbare pastă termică pentru placa video
• Timp de execuție estimat: 1 oră (timp de execuție recomandat 2 ore)
• Pret: 150 RON
De ce este importantă pasta termică pentru placa video?
Placa video este esențială pentru gaming și grafică avansată. Ea este responsabilă pentru procesarea și afișarea imaginilor complexe și a graficii pe monitor. Procesorul grafic generează foarte multă căldură în timpul utilizării, iar un bun transfer al acestei călduri este esențial pentru a menține temperaturile în limitele optime.
Astfel se previne supraincalzirea și deteriorarea punctelor de prindere a procesorului pe partea electronică. Supraîncălzirea lipsită de un bun transfer termic și o disipare corectă a căldurii conduce la apariția de artefacte video. Artefactele video se manifestă fie ca înșiruiri de caractere, fie ca dungi verticale sau orizontale pe display, sau puncte colorate. Prin apariția fenomenului de dezlipire sau alterare a contactelor la nivel de chip pot apărea blocaje (freez-uri) în aplicațiile grafice sau în timpul jocului.
Durata de viață a pastei termice pentru placa video.
Durata de viață a unei aplicări de pastă termică pentru placa video poate varia. Aceasta va fi direct influențată de gradul de utilizare a plăcii video, condițiile de temperatură ambientală, modul de proiectare și asamblare a sistemului de răcire general al calculatorului. În general, se recomandă schimbarea pastei termice pentru placa video o dată la 1-3 ani pentru a asigura o conductibilitate termică eficientă și pentru a preveni problemele de supraîncălzire.
Factorii care influențează necesitatea înlocuirea de pastă termică pentru placa video.
Utilizarea predominantă a plăcii video:
Dacă utilizați placa video pentru gaming intensiv sau pentru sarcini de grafică avansată, aceasta va genera mai multă căldură iar în acest caz, pasta termică se va degrada mai rapid. Dacă utilizați computerul pentru task-uri ușoare precum vizualizarea de filme, editare de text, navigare online, atunci placa video va fi folosită mai puțin, astfel pasta termică va rezista mai mult timp până la solidificare.
Calitatea pastei termice:
Unele paste termice sunt inferioare și se degradează mai repede. Pastele termoconductoare de calitate superioară vor rezista mai mult timp solicitărilor de transfer.
Sistemul de răcire al plăcii video:
Pasta termică pentru placa video se va degrada în mod accelerat, atunci când ventilatoarele dedicate ale plăcilor video cu răcire activă nu mai funcționează corect. Acestea se defectează de cele mai multe ori, din pricina faptului că nu sunt curățate în mod periodic.
Praful fin se infiltrează în rotorul ventilatorului îngreunându-l și reducându-i astfel un procent mare din turațiile la care se ridica la început. Turațiile ventilatoarelor sunt amplificate sau diminuate de către driver ori de câte ori temperatura degajată de procesor și resimțită de senzor o solicită. În funcție de instrucțiunile specifice modelului, turațiile maximale sunt date individual de către fiecare producător fiind valabile strict pentru acel model de plăcă video.
Ventilatoarele plăcilor grafice sunt diferite, astfel acestea sunt dificil de înlocuit datorită faptului că nu sunt standardizate, acestea fiind unice per model. La fel se întamplă și în cazul laptopurilor cu cip grafic dedicat, unde un ventilator adițional are rolul separat de cel al procesorului de a contribui la răcirea heatpipe-ului din dreptul cipului grafic.
Semne că este timpul să schimbați pasta termică pentru placa video.
Creșterea bruscă a temperaturii plăcii video:
Dacă observați că temperatura plăcii video se ridică rapid și se menține mai ridicată decât în mod normal, acesta poate fi un prim semn că pasta termică nu își îndeplinește corect funcția de transfer termic eficient.
Scăderea performanței sau instabilitatea sistemului:
Dacă placa grafică începe să aibă probleme de performanță sau dacă observați instabilitate în sistem, acestea pot fi semne că placa video se supraîncălzește. Instalibitățile pot fi materializate în freez-uri, artefacte, framedrop-uri repetitive, caldură mare la atingere.
Ce durabilitate are pasta termică de la placa video?
Pasta termică poate dura între 1 și 3 ani în funcție de calitatea sa, de condițiile ambientale și de timpul mediu zilnic de utilizare a plăcii video.
Ce se întâmplă dacă nu schimb pasta termică de la placa video?
Dacă nu schimbați pasta termică pentru placa video, procesorul grafic se poate încălzi excesiv, ceea ce poate duce la deteriorarea acestuia în timp, respectiv apariția de artefacte video sau dungi pe ecran.
Este dificil să schimb pasta termică la placa video?
În cazul plăcilor video, toate au un sigiliu de garanție pe unul din șuruburi. Desfacerea acestuia va conduce la pierderea garanției, astfel se recomandă schimbarea pastei după ce placa video depășește perioada de garanție. Aplicarea de pastă termică pentru placa video este un proces relativ simplu, însă necesită atenție, răbdare și scule corespunzătoare.
Cum pot preveni supraincalzirea plăcii video?
În afară de schimbarea regulată a pastei termice, asigurați-vă că ventilatoarele nu sunt obturate complet de praf. De asemenea, asigurați-vă că există suficient flux de aer ce intra în carcasa calculatorului. Asigurativă că acele coolere nu sunt obturate de praf, iar aerul răcoros este direcționat și către placa video, pentru a avea și aceasta o bună circulație a aerului. Aerul cald degajat de placa video trebuie preluat și impins de un alt flux de aer frontal spre a fi scos în afara carcasei prin spate sau prin partea de sus a carcasei. Acest lucru se numește verificare și realizare airflow, iar la DORADO SYSTEMS® face parte din serviciul IT de asamblare PC Gaming.
La cât timp se schimbă pasta termică pentru placa video?
Se recomandă schimbarea regulată. La cât timp se schimbă pasta termică pentru placa video? La cel mult 2 ani pasta termoconductoare aplicată pentru procesorul grafic se deshidratează și se întărește, iar transferul termic devine aproape inexistent. Uscarea pastei conduce la ușoara depărtare a radiatorului față de procesor. Acel spațiu va face loc și va favoriza dezlipirea procesorului datorită căldurii excesive netransferate.
Această căldură excesivă netransferată se va acumula și va afecta bilele de cositor folosite pentru a conecta padurile de contact dintre procesor și placa electronică. Astfel, procesorul va suferi mișcări sau deplasări ale bilelor de contact care de cele mai multe ori intră în scurt permanent din pricina coliziunii cu alte biluțe de cositor, deoarece distanța dintre ele este foarte mică.
Aplicarea unui nou strat de pastă termică pentru placa video, executată la timp va putea preîntâmpina aceste fenomene și va prelungi astfel, durata de viață a plăcii video. De asemenea, va îmbunătăți performanța și stabilitatea acesteia în jocurile sau în aplicațiile ce o utilizează.
Cum schimbați pasta termică pentru placa video?
Schimbarea pastei termice pentru placa video este un proces similar cu cel pentru procesor, dar poate fi mai dificilă din cauza modului de construcție a unei plăci video. Iată câțiva pași de bază:
- Opriți calculatorul și deconectați-l de la sursa de alimentare.
- Demontați placa video din slotul PCIe al plăcii de bază.
- Deșurubați cele minim 4 suruburi centrale care prind radiatorul de placa electronică și detașați cu grijă radiatorul de placa electronică.
- Curățați cu atenție vechea pastă termică de pe procesorul plăcii video și de pe radiator folosind doar alcool izopropilic și o cârpă moale, preferabil din bumbac.
- Aplicați o cantitate mică de pastă termică nouă pe suprafața procesorului plăcii video. O cantitate de dimensiunea unui bob de orez este de obicei suficientă. Întideți astfel încât să acoperiți cu un strat subțire și uniform suprafața metalică lucioasă a procesorului grafic.
- Reașezați radiatorul și înșurubați folosind metoda încrucișată cele 4 suruburi principale de prindere a radiatorului.
- Reasamblați placa video în slotul PCIe al plăcii de bază.
- Conectați calculatorul la sursa de alimentare și porniți-l. Monitorizați temperatura plăcii video pentru a vă asigura că montajul a fost executat corect iar pasta termică nouă a făcut contact și transferă căldura în mod eficient.
Ce sunt padurile termice și când trebuie inlocuite?
Padurile termice sunt straturi subțiri de material termoconductiv și care sunt utilizate pentru a îmbunătăți transferul de căldură între radiator și componentele acoperite de răsini și dispuse în vecinătatea procesoarelor. Padurile termice sunt concepute să umple spațiul dintre suprafețele acestor componente și radiator.
Materialul principal utilizat în fabricarea padurilor termice este siliconul, deoarece are proprietăți termoconductoare bune. În plus față de silicon, unele paduri termice pot conține oxid de aluminiu sau oxid de zinc, pentru a îmbunătăți încălzirea acestora și astfel a fi posibilă conductivitatea termică.
Padurile termice sunt disponibile în diferite grosimi și dimensiuni pentru a se potrivi cu diversele nevoi de răcire și configurații ale diferitelor modele de plăci video. VRM-urile și memoriile VRAM integrate sunt componentele care vor folosii padurile termice pentru a-și transfera căldura generată.
Padurile termice vin montate între aceste componente și radiator pentru a asigura un contact strâns și eficient, facilitând disiparea căldurii generată de acestea. Utilizarea padurilor termice contribuie la performanța și durabilitatea sistemului de răcire și a întregului ansamblu hardware a plăcii grafice.
Aveți nevoie de
Curatare laptop | Inlocuire carcasa PC | Curatare PC |
Servicii IT Profesionale Bucuresti