Backup fisiere! Important sau nu prea?
Backup fisiere sau copie de rezervă, sunt termeni IT de reținut și de folosit în permanență.
În cazul utilizatorilor care țin cu adevărat la lucrările lor, la documentele sau fotografiile stocate pe diverse medii de stocare.
Atunci când lucrăm cu fișiere de tip Word sau Excel, există oricând riscul ca acestea sa se corupă, să se viruseze sau să fie șterse accidental.
Fișierele de tip imagini sau videoclipuri, descărcate din telefon sau de pe cardul camerei foto, pentru a le elibera, le stocam in primă instanță pe laptop sau Desktop PC.
Faptul că acestea sunt vulnerabile, fac obiectul acestui articol, din care dorim să vă îndrumăm asupra efectuării periodice a unei copii de rezervă. Copia de rezervă, este denumită în termeni IT internaționali, backup.
Un backup fisiere se poate face în mai multe moduri și pe diverse medii de stocare sau platforme de backup dedicate:
Backup pe Hard-disk sau SSD extern
Back-up pe CD sau DVD
Back-up in NAS (Network Attached Storage)
Back-up în cloud (Cloud backup) (copie de rezerva pe un server)
Back-up in Google Drive (Serviciu cloud de la Google)
Alte servicii de cloud backup oferite de Amazon, Microsoft, Orange, RDS, etc.
Datele stocate pe un server (Cloud backup) sunt mai in siguranță față de cele stocate pe un hardisk extern. Acestea prin construcție sunt instruite să facă duplicate ale fișierelor de pe mediile lor de stocare. Adică fac backup la backup.
Însă oricum alegeți sa fie făcut, chiar și pe un stick sau un DVD tot este mai bine decât deloc.
Când veniți la service cu laptopul sau PC-ul nefuncțional, sunteți foarte necăjiți din cauză ca acesta nu mai funcționează. Dar imaginati-vă sa aflați ca ați pierdut și toate datele din el deoarece piesa defectă era mediul de stocare. Nu este o veste chiar plăcută pentru majoritatea dintre voi.
Un backup era ideal in această situație.
Recuperarea datelor de pe medii de stocare defecte
Recuperarea datelor de pe diversele medii de stocare defecte este anevoioasă, uneori imposibilă iar de fiecare dată foarte costisitoare.
Datele ce se doresc a fi recuperate de pe un Hard-disk defect, care necesită a fi desfăcut pentru a înlocui capul de citire sau a muta platanele pe o alta unitate de disc identică, se fac doar intr-un laborator special. Laboratorul de recuperare date, este dotat cu o incintă special construită pentru a nu pătrunde praf sau impurități din atmosferă.
In cazul mediilor de stocare ce au in construcție chipuri de memorie flash, acestea sunt predispuse scurtcircuitelor la nivelul plăcii de baza ce le găzduiește.
Copia de rezervă este sfântă!
Un backup periodic este cel mai bun lucru. Cu această ocazie putem face și un pic de organizare a fișierelor. Când ne apucăm să copiem datele, putem tria ce nu ne este necesar eliberând astfel spațiul de pe disc.
Ce este un NAS ? (Network Attatched Storage)
Folosește la backup fisiere online sau local ?
O unitate NAS este un mic server conectat la rețeaua locală cu scopul de a fi folosit ca mediu de stocare a datelor, însă cu posibilitatea de a le accesa și de la distanță dacă acesta este conectat la internet și de a fi în siguranță datorită funcției de miroring (multiplicarea în oglindă a datelor).
Are un sistem de operare simplificat cu funcții de management a diskurilor si a fișierelor stocate. Un NAS conține unul sau mai multe hard disk-uri, de multe ori aranjate logic, redundant sau in RAID.
Pentru a putea duplica datele pe medii de stocare diferite și a preintîmpina riscul de pierdere a datelor în cazul defectării uneia din unitățile de stocare din ansamblu, se recomandă unități NAS cu 4 sau mai multe unităti de stocare.
Dimensiunea acestor medii de stocare se vor achiziționa în funcție de necesarul de spațiu de stocare si backup fisiere online.
Aveți nevoie de
Recuperare date | Upgrade la SSD | Mentenanță IT |
Servicii IT Profesionale Bucuresti