Gaming, gamer si calculatoare de gaming
A fi “Gamer” este o placere sustinuta prin investitii substantiale in componente IT de ultima generatie. Acestea reprezinta componente cu performante ridicate in ceea ce priveste procesarea rapida a unei cantitati imense de informatie. A deține un calculator de gaming puternic, pentru un iubitor al jocurilor PC este dorinta suprema.
In comparatie cu anii precedenti
In urma cu 10-15 ani, un joc PC avea o grafica slaba comparativ cu cele ce ruleaza in prezent. Pe hard-disk ocupau cateva zeci sau sute de Megabytes, iar memorie RAM foloseau in jur de cateva sute de Kilobytes. Jocurile PC actuale necesita un spatiu ocupat pe hard disk de cateva zeci de Gigabytes, RAM la fel. In plus de acestea acum folosesc si memorie VRAM (Video Random Acces Memory) montata pe placa video.
De aici constatam faptul ca li s-a adaugat o cantitate considerabila de informatie.
Toti acesti Gigabytes ocupati sunt in fond fisiere ce alcatuiesc caracterul folosit in joc, grafica, baze de date cu accesoriile folosite de jucator precum arme, armuri, masini, avioane, tancuri si multe altele.
Pe langa acestea, structura de fisiere contine informatii despre legaturile online pe care jocul le poate crea cu diferiti alti jucatori ai aceluiasi joc.
Toate acestea raportate la categoria din care face parte jocul (First Person Shoooter (FPS), Role Playing Game (RPG), Strategie, Simulatoare de zbor sau auto si altele, necesita tot mai multa putere de procesare hardware.
Gaming-ul presupune o cantitate masiva de informatie
Mai multa memorie volatila RAM, de capacitate mare si frecventa de lucru ridicata, un Procesor cu multi GigaHertzi (GHz) si un procesor grafic, (GPU-Graphic Processing Unit), procesorul din componenta placa video sau chipset grafic in cazul laptopurilor de gaming sau a mini PC-urilor de Gaming).
Exista insa si o solutie de a pacali cu ghilimelele de rigoare aceasta necesitate de transfer ridicata si de ajuta procesoarele si memoria RAM sa primeasca rapid informatia din fisierele jocului.
Aceasta componenta miraculoasa se numeste pe scurt SSD, iar denumirea completa este Solid State Drive.
Desi construit sa semene cu un HDD de laptop ca si dimensiune 2.5inch si sa foloseasca aceeasi magistrala de tranfer S-ATA, acesta foloseste in mod total diferit tehnologia de stocare a informatiei. Datele sunt stocate pe mici cipuri de memorie, pe modelul stickurilor (Flash Drive).
Fiecare avem cate un stick folosit pentru transfer de date sau backup. Stick-urile contin un sigur chip cu diferite capacitati de la 1 Gb la peste 128 Gb (Gigabytes).
Un gamer infocat
Ca gamer infocat, un computer de gaming de tip laptop isi poate lua cateva lovituri pe zi. Acest lucru va dauna in mod direct harddisk-ului (HDD) de cele mai multe ori pozitionat imediat sub tastatura. Pe partea stanga sau pe partea dreapta a mouse pad-ului la peste 90% din modele de laptop se afla HDD-ul.
Un mediu de stocare de tip SSD va contine mai multe chipuri de memorie amplasate pe singura piesa din interiorul carcasei sale si anume o placa de baza in miniatura (vezi in imaginea de mai sus).
Datorita constructiei si a magistralei de date S-ATA ca si in cazul clasicului HDD, aceste medii de stocare-redare a informatiei pot fi montate pe laptopuri. calculatoare de tip desktop, denumite popular si unitati centrale PC, console Play Station sau XBox, toate dotate corespunzator pentru Gaming.
Prin aparitia SSD-urilor, s-au eliminat astfel timpii de actionare a discurilor de tip platan (disc rotativ actionat de un motor), timpii de pornire si parcare a capetelor de citire. Deasemenea s-a eliminat riscul de defectiune in cazul socurilor mecanice (lovituri, cazaturi si diferente de temperatura).
Prin viteza cu care SSD-ul comunica cu restul componentelor livrand rapid si eficient cantitatea de informatie necesara pentru afisarea pe ecran a unor secvente grafice repetate, obtinem ce fiecare “Gamer” isi doreste din tot sufletul si anume FPS-uri mai mari.
Gamer-ul si FPS-urile
120 FPS sau Frames per Second, inseamna 120 de cadre pe secunda, spre exemplu o intoarcere a capului la stanga si la dreapta executata la o simpla miscare de mouse, controller sau joystick ce dureaza o secunda va contine 120 de cadre (fotografii).
Intr-adevar o cantitate de date foarte mare de redat intr-un timp foarte scurt.
Revenind la partea tehnica si nevoia critica de racire:
Toate aceste actiuni ale software-ului, jocul in cazul de fata, au corespondenta in partea hardware (componentele echipamentului). Aceste schimburi de date pe magistralele placii de baza intre cele 4 componente importante, mediul de stocare-SSD, Memoria de Acces-RAM, Procesorul Principal-CPU si procesorul grafic-GPU, degaja multa caldura.
Acesta caldura este principalul factor de uzura al acestor componente. Lipsa racirii fiind un factor de stres termic ridicat.
Spre deosebire de computerele sau laptopurile destinate folosirii la birou office sau business care nu lucreaza la frecvente ridicate pot avea doar cate un singur ventilator (cooler).
In schimb insa, calculatoarele de gaming sau laptopurile de Gaming au nevoie de coolere speciale. Acestea au radiatoare generoase ce pot disipa mult mai bine caldura preluata de pe suprafata carcasei de protectie a procesorului.
Computerele de gaming vor avea un numar mai mare de ventilatoare in componenta carcasei. In unele cazuri vor fi dotate cu racire lichida sau instalatie cu freon.
In aer exista multe impuritati ca particule de praf, par si scame. Aceste ventilatoare folosesc fluxul de aer din exterior pentru a realiza racirea componentelor de procesare. Vom constata astfel faptul ca unitatile PC-Laptop au si rol de aspiratoare pentru mediul in care sunt amplasate.
Calculatoarele de gaming au si rol de “aspirator”
Daca parintii tai tin la glume, le poti spune ca ai o camera curata. Aceasta este aspirata permenent de catre ventilatoarele “luminate” ale carcasei tale.
Tot ce aspira ele se va depozita putin cate putin pe suprafata intregulului ansamblu de componente din interiorul carcasei. Grosul insa, il va depozita in spatiul dintre paletele ventilatorului si radiatorul procesorului. Aici se va crea o pasla din par, praf si scame ce va bloca fluxul de aer. Acest fapt va conduce la supraincingerea procesorului si va cauza orpriri bruste, repetate sau arderea sa.
Odata obturata calea de evacuare a aerului cald, acesta va ramane in interiorul carcasei, afectand zona adiacenta sursei de caldura.
In timp zona va deveni fragila, casanta, cu risc ridicat de exfoliere. Va conduce la umflarea sau explozia componentelor de filtrare a curentului electric. Condensatorii sunt componente foarte sensibile termic si sunt amplasati destul de aproape de zonele critice. Mai rar dar poate aparea si riscul de dezlipire a traseelor dintre microcomponentele placii de baza.
Daca in incapere adaugam si un grad de umezeala sau grasime, vom accelera uzura. Prin crearea de punti electrice intre componentele cu poli diferiti + si – in timp va conduce la aparitia de scurtcircuit intre microcomponente la nivelul placii de baza (Main Board sau Motherboard).
Asadar, depinde de fiecare in parte cum ne gestionam si protejam investitiile cand vine vorba de computere ultraperformante si scumpe destinate rularii de jocuri pe calculator.
Curatarea componentelor unui PC de gaming este la fel de importanta
Nu strica in nici un caz o vizita destinata mentenantei interne (curatare si inlocuire pasta termica). Curatarea se face la cel mult doi ani de utilizare in cazul laptopurilor sau calculatoarelor de Gaming. Cel mult 3 ani in cazul calculatoarelor si laptopurilor obisnuite de uz caznic sau de office (contabilitate, procesare text, email).
Gaming, gamer si calculatoare de gaming
Daca citești acest articol, iar computerul tău a depășit deja termenul oferit drept garanție, apelează la serviciul IT de Revizie generală PC Gaming, direct în site, urmărind link-ul către: Programări online