CE ESTE O MEMORIE RAM?
De ce am nevoie de mai multe module sau de o cantitate mai mare de Memorie RAM?
Mulți oameni își imaginează un computer ca fiind un tot unitar. Computerul însă, este alcătuit din mai multe componente strict necesare pentru a porni si funcționa:
- Procesor – CPU (Central Processing Unit)
- Memorie de acces – RAM (Random Access Memory)
- Mediu de stocare – SSD (Solid State Drive) sau HDD (Hard Disk Drive)
Modul în care aceste trei componente interacționează este important pentru a înțelege modul în care funcționează un computer. Apoi, veți înțelege de ce aveți nevoie de memorie RAM suficientă pentru programele dvs.
În jurul Internetului și în Reviste puteți găsi configurații cu cantități de memorie RAM recomandate pentru utilizatorii tipici. De asemenea, veți găsi multe locuri care spun că o memorie RAM nu este strict necesară pentru upgrade. Dorim să înțelegeți ce face RAM de fapt și de ce poate fi un upgrade atât de valoros.
- 1. Funcțiile celor trei componente importante CPU, RAM, SSD/HDD, pe care le discutăm și viteza relativă a acestora
- 2. De ce este nevoie de memorie RAM și ce necesită memorie RAM
- 3. Multitasking și modul în care RAM îmbunătățește performanța în activități de multitask (mai multe operațiuni executate în acelasi timp).
- 4. De câtă memorie RAM aveți nevoie
Care sunt funcțiile celor mai sensibile trei componente PC
CPU, Memorie RAM, SSD/HDD
CPU
Procesor Principal-Central Procesing Unit
CPU înseamnă Unitate centrală de procesare. Este creierul computerului tău. Când deschideți un program, cum ar fi Microsoft Word, de exemplu, CPU citește linii de cod generate de acel software și urmează instrucțiunile, astfel încât să puteți utiliza programul. Când redați un fișier audio ca un MP3, CPU trebuie să facă eforturi pentru a-l decomprima în timp ce acesta este redat. Când editați o imagine, CPU trebuie să efectueze multe calcule pentru a face chiar și cele mai mici modificări.
Un lucru de reținut este că CPU are de fapt o cantitate foarte mică de memorie denumita cache. Aceasta este cea mai rapidă memorie dintr-un sistem informatic, dar este atât de mică încât nu afectează cu adevărat acest articol. În general, CPU-ul nu stochează informațiile care alcătuiesc programul, MP3-ul sau imaginea, ci doar le procesează. Datele trebuie să fie localizate undeva în computerul dvs., iar CPU este utilizat doar să le lucreze (proceseze).
Memorie RAM
RAM este prescurtarea internațională pentru Random Access Memory.
Această memorie este foarte rapidă și o veți vedea în dimensiuni precum 1GB, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB, 32GB sau 64GB per modul (plăcuță de memorie RAM). Când opriți computerul, conținutul este șters, deci este doar memorie temporară.
Acesta este locul în care CPU caută mai întâi pentru a obține datele pentru le prelucra. Deci, dacă editați o imagine, datele sale vor fi urcate automat din mediul de stocare în această memorie RAM, deoarece memoria RAM este o memorie foarte rapidă, așadar editarea imaginii se va întâmpla foarte repede. O memorie RAM poate fi comparată cu un spatiu de lucru (precum desktopul pentru noi), însă pentru CPU.
HDD
Hard Disk Drive sau Discul Dur
Hard diskul dvs. este locul în care stocați toate programele, muzica, videoclipurile și tot ceea ce păstrați pe computer. Aceasta este memoria în care stocați fișierele care rămân chiar și după ce opriți sistemul. Le veți vedea în toate dimensiunile, de obicei de la 30 GB la sute de GB.
Hard disk-urile sunt foarte lente în comparație cu CPU și RAM, deoarece sunt mecanice. În interiorul discului există de fapt cititori mici care se deplasează fizic pentru a localiza și a citi date sau pentru a șterge prin suprascriere altele noi. Datele nu vor fi niciodată șterse efectiv ci doar ascunse.
Dacă editați o imagine, CPU va căuta mai întâi în memoria RAM pentru a vedea dacă este acolo, deoarece memoria RAM este rapidă. Dacă nu este, CPU va merge pe hard disk și va edita imaginea acolo. Deoarece hard disk-ul dvs. este atât de lent, acest lucru durează mult mai mult decât dacă imaginea ar fi fost prelucrată în totalitate în memoria RAM.
Din nou, CPU stochează doar un pic de datele, deci trebuie să le obțină de undeva pentru a opera. Dacă procesorul are date de procesat, o va face cât de repede poate, dar dacă nu, creierul computerului dvs. stă pur și simplu și așteaptă să se termine operațiunile de scriere și citire nefăcând nimic în acest sens întretimp. Numai după ce găsește și recuperează datele de care are nevoie, sau i se dau alte task-uri, le poate procesa în continuare sau în paralel dacă resursele îi permit.
Deci, în mod ideal, doriți ca procesorul dvs. să găsească date în cel mai rapid loc posibil. După cum puteți vedea, dacă datele sunt în memorie RAM, sunteți mult mai bine decât dacă sunt în hard disk, deoarece memoria RAM este mult mai rapidă.
În mod clar, hard disk-ul dvs. este lent, dar când priviți graficul de mai sus și vedeți numerele pe care se bazează mai jos, vă dați seama cât de lent este. Fiecare este un timp aproximativ de acces in nanosecunde:
- CPU 1 ns
- RAM 60 ns
- Hard disk 10.000.000 ns
Față de procesor (CPU) și timpul de acces oferit de modul de Memorie RAM, hard disk-ul dvs. este pur și simplu extrem de lent.
DECI, DE CE SĂ MAI FOLOSIȚI UN HARD DISK?
Văzând asta, ați putea crede că ar fi minunat dacă ați putea folosi doar cantități uriașe de RAM în loc de un hard disk. Ai dreptate, ar fi o situație grozavă, dar, după cum ți-ai putea imagina, cu cât memoria din computer este mai rapidă, sau de capacitate mai mare, cu atât este mai scumpă. Prețurile RAM au scăzut semnificativ în ultimii ani, dar vă va costa în continuare mult mai mult în comparație cu spațiul pe hard disk.
Computerele funcționează în cadrul acestei constrângeri – că memoria mai rapidă este mai scumpă – căutând mai întâi în cel mai rapid loc informațiile, apoi mutându-se în locații mai lente doar atunci când au nevoie. Deci, dacă auziți hard disk-ul dvs. care face zgomot sau vedeți o lumină care vă spune că este accesat, știți că datele nu au putut fi găsite în RAM și sunt prelucrate direct pe mediul de stocare.
Acum știți că accesul la hard disk care se întâmplă este foarte lent și acesta este motivul pentru care CPU-ul dvs. și, la rândul dvs., va trebui să așteptați pînă la finalizare.
Deci, acum știți că doriți o mulțime de memorie RAM, cel puțin suficientă pentru toate programele dvs., deci nu trebuie să accesați prea des hard diskul lent. Dar ce folosește RAM-ul dvs. și cum puteți vedea dacă sistemul dvs. are suficient?
Windows în sine ocupă mult RAM. Microsoft spune că Windows 10 va rula pe un computer cu un minim de 2GB de RAM, deși se recomandă minim 4GB pentru varinta de 64bit. Windows 10 folosește o bună parte din acestă memorie recomandată pentru a rula în mod standardizat. Dacă aveți posibilitatea adăugați mai multă memorie RAM fapt ce vă recomand să o faceți.
Tot ceea ce se încarcă atunci când porniți computerul folosește și RAM. Ce fac de fapt aceste programe este să se pună în memorie RAM, dacă este disponibilă o cantitate suficientă, astfel încât acestea să poată fi utilizate foarte rapid. O mare problema este atunci când nu există suficientă memorie pentru toate aceste programe, iar computerul dvs. rulează foarte încet.
CE MEDIU DE STOCARE ESTE RECOMANDAT PENTRU WINDOWS 10?
Un SSD este tot un mediu de stocare ca si HDD. Diferența dintre ele este masivă la toate punctele. De fapt un SSD, ca si tehnologie de contrucție se aseamănă cu memoria RAM. Are cipuri de memorie lipite pe o placă de bază, în cu rol de stocare permanentă nu de stocare temporară ca în cazul memoriei RAM.
Viteza de lucru va fi imbunătățită radical. Sistemul va funcționa mult mai natural, comenzile for fi executate instant si răspunsul primit pe display va fi de asemnea instant în cazul sistemelor cu CPU puternic sau de generație noua.
PROGRAMELE CE RULEAZĂ LA PORNIRE, VOR FOLOSI MEMORIA RAM?
Pe majoritatea laptopurilor sau computerelor de tip Desktop PC, aceste programe se încarcă la pornire:
- Software de scanare antivirus,
- Software pentru touchpad sau mouse,
- Software-ul folosit pentru funcțiile modulului bluetooth,
- Software-ul folosit pentru funcțiile cipului sau plăcii audio,
- Software-ul folosit pentru funcțiile cipului sau plăcii grafice,
- În cazul computerelor de gaming se vor preîncărca softuri ale platformelor de gaming precum Steam sau Blizard,
- Și unele software specifice activității dvs. principale (autocad, adobe, conectare remote, server VPN, etc.).
Apoi, tot ce se execută după pornire, folosește și mai mult RAM. Indiferent de browserul pe care îl folosiți, fie că este vorba de Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera sau Microsoft Edge, ocupă memorie RAM. Mai mult decât atât, taburile (ferestrele cu site-uri) vor mări cantitatea de memorie RAM folosită de browser în timpul sesiunii de lucru.
Microsoft Word sau Excel își face și el loc în memoria RAM, precum și toate programele deschise în continuare în paralel, ce vă sunt necesare. Pentru a vedea câtă memorie RAM aveți ocupată și , puteți deschide Managerul de activități făcând clic dreapta pe taskbar (bara de activități) și selectând Task Manager (Managerul de activități).
În dreapta, după CPU în secțiunea Memorie fizică este listată memoria RAM. Memoria exprimată în procente de ocupare, din totalul de 100% și disponibilă este listată și, după cum puteți vedea, doar pornind computerul în Windows 10 și încărcând browserul Chrome cu cateva tab-uri pentru a scrie articolul, am mai puțin de jumătate din memoria RAM disponibilă pentru alte programe, la o cantitate totală de 8GB memorie RAM (7,2GB) mai exact.
Luați astfel aminte că niciodată cifra de marketing a oricărei componente nu este cifra exactă cu care lucrează efectiv. Astfel, propriul dvs. sistem vă poate oferi un număr cu câțiva megabiți mai mic decât cel afișat pe eticheta produsului.
Sistemul dvs. va avea probabil mai puțină memorie RAM totală (respectiv 4GB cea cu care laptopul a venit echipat în mod standard). Veți putea vedea cât mai aveți disponibil în urma update-urilor de software și în modul de lucru personal din prezent.
Dacă memoria RAM este plină, hard disk-ul dvs. va fi utilizat mai mult și, din moment ce este atât de lent, sistemul dvs. se va bloca efectiv timp de cateva secunde sau minute în funcție de operațiune.
CANTITATEA DE MEMORIE RAM UTILIZATĂ POATE FI URMĂRITĂ ÎN TASK MANAGER
Privind Managerul de activități, puteți avea o idee bună despre modul în care funcționează sistemul dvs. Multe sisteme pe care le văd nu au aproape nici un sfert de memorie RAM disponibilă, iar acest lucru face ca sistemul să utilizeze hard diskul, care oricum funcționează mai lent prin contrucție. Rețineți că memoria RAM disponibilă nu va atinge niciodată valoarea zero sau 1%, dar va fluctua în jurul unui procent mai scăzut dacă sistemul dvs. are o cantitate imensă de memorie și nu este încărcat cu software greoi.
O MEMORIE RAM MASIVĂ ESTE FOARTE NECESARĂ PENTRU MULTITASKING
Un beneficiu real al unei cantități de memorie RAM masivă sau măcar adecvată este multitasking-ul. Practic, dacă executați mai multe lucruri la un moment dat, lucrați în sistem multitasking. Dacă citiți acest articol și rulați un conținut video sau audio chiar și în fundal sau proiectate pe al doilea monitor același timp, faceți multitasking.
În general, dacă puteți comuta între două programe deschise pe mașina dvs. foarte repede, ambele sunt încărcate în RAM. În acest caz, este posibil să vedeți multă memorie disponibilă în Task Manager. Cînd sistemul are o mulțime de memorie RAM, acesta poate trece de la două la trei browsere de internet, Excel, PowerPoint, Messenger, playerul audio mult mai repede prin comanda CTRL+TAB.
Pe de altă parte, dacă nu aveți suficientă memorie RAM, chiar și cu doar două programe deschise, atunci când comutați între ele computerul poate încetini considerabil și va comuta mai greu. Programul la care comutați nu este în memorie RAM, iar CPU este forțat să obțină informații despre acesta de pe hard disk. Pe măsură ce deschideți mai multe programe, situația se înrăutățește. O verificare a managerului de sarcini în acest caz va arăta probabil foarte puțină memorie RAM disponibilă, de fapt prea puțină pentru a se potrivi tuturor programelor dvs.
DAR DE CÂTĂ MEMORIE RAM AM NEVOIE?
Cel mai bun răspuns este că aveți nevoie de o cantitate de memorie RAM suficientă pentru a rula rapid toate programele și a executa multitasking între ele. Dacă sistemul dvs. funcționează bine și verificați Task Manager și aveți o mulțime de memorie RAM disponibilă, probabil că sunteți într-o formă bună. Dacă sistemul dvs. comută lent între mai multe programe, uitați-vă la managerul de activități și vedeți dacă memoria RAM disponibilă este redusă. Dacă este, atunci adăugând mai multe module de memorie RAM, întregul sistem va rula mai repede.
Veți fi uimit de modul în care rezolvarea acestei probleme vă va îmbunătăți experiența de calcul în ansamblu. Acesta este motivul pentru care mulți oameni vorbesc despre RAM ca fiind cel mai bun upgrade pentru sistemele mai vechi.
Dacă cumpărați un computer nou, 8GB reprezintă o cantitate bună de memorie RAM pentru majoritatea utilizatorilor. Dacă editați o mulțime de imagini sau videoclipuri sau dacă vă puteți permite doar un upgrade, atunci deplasarea până la 16GB nu este o idee rea. Prețurile memoriei sunt mult mai mici decât erau, și veți avea memorie suplimentară acum pentru mai multe programe sau rularea mai rapidă a acestora.
Pentru majoritatea utilizatorilor, cel mai mare avantaj al achiziționării mai multor module RAM sau de capacitate mai mare este că, dacă vă păstrați computerul pentru o perioadă lungă de timp, memoria RAM suplimentară vă poate economisi de un upgrade pe termen lung. Nu exagerați însă!
O CANTITATE MARE DE MEMORIE RAM ESTE PRACTIC INUTILĂ?
Această întrebare poate fi bizară însă are un răspund real. Cât RAM este prea mult? Nu veți încetini niciodată sistemul cu o cantitate mai mare de memorie RAM. În prezent, sistemele tipice pot găzdui până la 64 GB sau chiar 128 GB RAM.
Problema este că, după ce aveți suficientă memorie RAM, adăugarea în exces nu vă aduce nici un câștig real în performanță, ci doar se va uza inutil, deoarece orice procesor va avea limitările sale.
Aceste limitări se pot găsii introducând modelul procesorului Intel sau AMD folosind link-urile din web site-urile oficiale ale producătorilor, respectiv Procesoare INTEL și Procesoare AMD