Sfaturi pentru elevi si studenti
Sfaturi pentru elevi si studenti, pentru prevenirea deteriorării accidentale a laptopurilor studențești.
Sute de mii de laptopuri sunt destinate anual elevilor și studenților. Timpul, resursele și banii pentru a face acest lucru, este o investiție valoroasă în dezvoltarea copiilor, în era digitală actuală.
Sfaturi pentru elevi si studenti. Care sunt cauzele comune ale daunelor și cele mai bune modalități de a preveni apariția acestora?
Protejarea unui laptop de daune este mult mai eficientă decât timpului pierdut în cazul solicitării altuia la schimb.
Laptopul va fi o parte esențială a vieții școlare a unui copil și va conține o cantitate mare de informații și materiale importante pentru ei.
Este imposibil să oprești toate accidentele. Cu toate acestea, identificând modul în care pot apărea accidentele și educând părinții și copiii, pot fi luate măsuri pentru a proteja aceste active valoroase.
Sfaturi pentru elevi si studenti
1. Aveți grijă la cabluri
Una dintre cauzele frecvente ale deteriorării unui laptop este faptul că cineva se împiedică de cablul de alimentare.
Majoritatea laptopurilor oferă între 4 și 8 ore de folosință a laptopului pe baterie atunci când sunt încărcate complet. Aceasta înseamnă că laptopul nu trebuie să fie tot timpul conectat când este utilizat sau nu.
Chiar și atunci când nu este utilizat, pot apărea daune dacă laptopul este supraîncărcat sau supra-alimentat.
Poziționarea cu atenție a laptopului, a cablului și a prizei este foarte importantă.
Poziționați laptopul aproape de priza de curent pentru a preveni necesitatea întinderii cablului și a face ca acesta să atârne prin aer.
Când încărcați un laptop, așezați-l pe o suprafață plană, dar nu pe podea, și asigurați-vă asupra faptului că alimentatorul nu traversează pe la jumătatea camerei.
Când utilizați laptopul în timp ce este conectat, încercați să stați aproape de un punct de alimentare care este deasupra înălțimii biroului, acolo unde este posibil. Dacă acest lucru nu este posibil, țineți cablul de alimentare poziționat cât mai aproape de perete, departe de picioarele scaunului și de picioarele voastre.
Fiți conștienți de împrejurimile dvs. și luați-vă un moment pentru a vă gândi la cel mai bun loc pentru conectarea laptopului.
Dacă este posibil, schimbați scaunele într-o locație mai bună, rearanjați gențile, ghiozdanele sau alte obstacole și păstrați cablul sigur și ordonat.
2. Prea fierbinte de manipulat?
Laptopurile sunt dispozitive electronice cu componente în mișcare precum ventilatoarele sau rotorul HDD.
Așezați întotdeauna laptopul pe o suprafață plană atunci când îl folosiți sau când este pus la încărcat. Acest lucru permite aerului să circule pe dedesubtul său și va menține laptopul ventilat.
Nu folosiți niciodată laptopul pe pat sau pe pernă. Țesăturile sunt deosebit de periculoase pentru laptopuri, deoarece pot restricționa complet fluxul de aer.
Sună ironic, dar încearcă să eviți să folosești un laptop pe poală. Căldura generată de utilizarea prelungită nu numai că poate deteriora dispozitivul, ci poate provoca și daune utilizatorului, precum arsuri sau leziuni ale pielii.
Serviciul de Revizie Laptop
• Timp estimat: 4 ore (timp recomandat 12 ore)
• Pret: 250 RON
3. Atenție la mufe (porturi) și la destinația lor
Laptopurile au multe modalități de conectare la alte dispozitive. Acestea includ porturi USB (de multe ori mai multe), porturi de rețea, ieșiri video pentru conectarea la monitoare (VGA sau HDMI) și cititoare de carduri de memorie.
Deteriorarea acestora este adesea cauzată prin încercarea de a forța cablul incorect într-un port sau prin introducerea unui card de memorie incompatibil într-un cititor.
De exemplu, un cablu USB se va potrivi într-un port de rețea, dar nu este compatibil. Încercarea de a „mișca” cablul într-o încercare greșită de a pune dispozitivul USB în funcțiune poate duce la deteriorarea portului de rețea. Odată ce dispozitivele sunt conectate, aceste porturi se pot deteriora prin tragerea sau lovirea cablului.
Familiarizați-vă cu porturile de pe laptop. Este posibil să nu utilizați niciodată porturile de rețea LAN sau video. Căutați-le în manualul de utilizare sau întrebați un cunoscător pentru a cunoaște care sunt acestea.
Nu trageți niciodată de un cablu pentru al deconecta de la laptop.
Dacă nu sunteți sigur asupra tipului cardul dvs. de memorie și dacă este sau nu compatibil cu cititorul laptopului, consultați manualul de utilizare, întrebați, însă nu faceți niciodată o “încercare”. Poate fi foarte dificil de recuperat odată introdus. Cardurile de memorie care se potrivesc vor face un click si fixându-se în slot, majoritatea vor revenii un pic către exterior odată introduse.
Nu împachetați niciodată un laptop cu dispozitive USB încă conectate. Aceasta riscă să rupă porturile de pe placa de bază atunci când sunt cuplate și împinse în ghiozdan.
4. Manevrează și transportă laptopul cu grijă
Purtarea unui laptop într-o geantă este o modalitate excelentă de a-l păstra în siguranță; gândiți-vă la el ca la o cutie ce conține un tort cu frișcă … ați pune cutia cu tortul în ghiozdan apoi pixuri, cărți și caiete peste?
Multe rucsace au buzunare speciale pentru laptop-uri care sunt căptușite și separate de restul genții. Utilizați-le acolo unde este posibil pentru a preveni presiunea asupra laptopului sau a obiectelor care se lovesc de el.
Asigurați-vă că accesoriile și cablurile laptopului sunt depozitate într-un buzunar separat. Cablul de alimentare poate fi destul de voluminos și are muchii ascuțite.
Separarea capacelor de parfum, deschiderea recipientelor pentru băuturi și chiar și condensul din băuturile reci pot provoca daune lichide dacă intră în contact cu laptopul.
Evitați să transportați lichide împreună cu laptopul.
Dacă scoateți laptopul dintr-o geantă pe coridor, nu alergați cu el în mână până la clasă. Închideți întotdeauna laptopul. Acest lucru va reduce șansele unui accident și cantitatea de daune provocate.
5. Datele, dar implicit și mediul de stocare sunt foarte importante
Scade și înmulțește, se conectează la internet, creează documente, stochează imagini, redă filme și în general ușurează lucrurile.
La interiorul unui laptop există o serie de componente electronice complexe, precum hard disk sau SSD, cipuri de memorie, mosfeți, tranzistori, diode SMD, procesor, cip grafic, care fac ca toate cele de mai sus să se întâmple.
Este important ca numai persoanele calificate și autorizate să umble și să deschidă un laptop. Încercarea de a deschide un laptop poate provoca daune fizice, precum și invalidarea garanției sau pierderea conținutului de informație stocat prin deteriorarea SSD sau HDD.
6. Ecranele de laptop sunt unele dintre cele mai scumpe componente de înlocuit
Un ecran crăpat poate face laptopul imposibil de utilizat.
Cea mai frecventă cauză de deteriorare a ecranului laptopului este lăsarea stilourilor, capacelor stiloului sau unităților USB Stick pe tastatură. La închiderea capacului laptopului acestea provoacă crăparea sau spargerea completă a display-ului.
Asigurați-vă întotdeauna că toate obiectele sunt îndepărtate de pe suprafata vizibila a laptopului înainte de închiderea capacului de display. Cu cât dorești să împachetezi mai repede un laptop, cu atât este mai probabil ca ceva să fie lăsat pe tastatură. Luați un moment pentru a trece ușor mâna peste tastatură. Toate aceste sfaturi pentru elevi si studenti sunt menite să protejeze laptopurile de defecțiuni majore.
Poate un capac negru al stiloului ar putea să nu iasă în evidență și poate provoca multe daune, în special display-ului.
Nu închideți niciodată un laptop cu mai mult efort decât este necesar. Capacul de display nu ar trebui niciodată să opună rezistență la închidere sau închidere forțată. Dacă se închide sau deschide greu este semn ca balamalele urmează să se blocheze. Acest lucru va rupe carcasa sau crea daune importante capacului de display. Atunci trebuie sa vă adresați unui Service IT în cel mai scurt timp, caci urmatoarea deschidere sau închidere îi poate fi fatală.
Concluzie finală
Programul Laptopuri pentru școli este o investiție mare, atât pentru familii, cât și pentru organizațiile ce se ocupă de educație. Luarea măsurilor pentru prevenirea celor mai frecvente cauze ale pagubelor nu numai că va proteja investiția, ci va duce la o experiență fericită pentru părinți și copii.
Aceste sfaturi pentru elevi si studenti vor fi bune pentru păstrarea integrității aparatelor IT ce le folosesc zilnic atât în activitatea școlară dar și extra școlară.