Ce este Wi-Fi 6?
În acest articol vom detalia standardul wireless 802.11ax, care este cunoscut sub numele simplificat de Wi-Fi 6.
Standardul Wi-Fi 6 a fost lansat în anul 2019 și este cel mai recent standard wireless utilizat în dispozitivele wireless. Este succesorul standardului Wi-Fi 802.11ac, cunoscut sub numele de Wi-Fi. 5. Acum Wi-Fi 6 este mai rapid decât Wi-Fi 5, însă viteza nu a fost neapărat scopul principal.
Scopul principal al Wi-Fi 6 nu este doar o creștere a vitezei, ci acela de a face o rețea Wi-Fi să funcționeze mai eficient atunci când o mulțime de dispozitive sunt conectate la ea. În prezent există foarte multe dispozitive în casele sau birourile noastre care folosesc o conectivitate Wi-Fi. Computerele de tip laptop, precum și desktop în anumite cazuri, tabletele, telefoanele mobile, camerele de supraveghere, frigiderele, întrerupătoarele de lumină, termostatele și multe altele sunt conectate permanent cât și temporar la rețeaua Wi-Fi.
Dorești o îmbunătățire a semnalului WiFi sau o viteza mai bună la internet?
Cu cât mai multe dispozitive care concurează pentru semnalul Wi-Fi, poate încetini o rețea, deoarece un router Wi-Fi poate comunica cu tot atât de multe dispozitive în mod simultan. Deci, pentru a satisface această cerere, inginerii de rețea au dezvoltat standardul Wi-Fi 6. Deci, care sunt diferențele dintre Wi-Fi 6 și Wi-Fi 5? Una dintre aceste diferențe este, evident, viteza. Mai vechiul standard Wi-Fi 5 avea o viteză maximă de 3,5 gigabiți pe secundă.
Cu Wi-Fi 6, viteza a fost crescută la 9,6 gigabiți pe secundă, ceea ce este o creștere semnificativă.
Această creștere a vitezei este partajată pe mai multe dispozitive. Asta nu înseamnă că fiecare dintre dispozitivele dvs. va atinge această viteză ci cumulat. Acest lucru nu înseamnă că viteza dvs. de internet va crește. Cu toate acestea, va face să pară că este mai rapid datorită tehnologiei care a fost implementată în Wi-Fi 6. Una dintre aceste tehnologii este accesul multiplu prin diviziune ortogonală de frecvență sau OFDMA. Această tehnologie scade latența și furnizează date mai multor dispozitive mult mai eficient.
Să presupunem că transmisiile Wi-Fi acționează ca niște cărucioare care livrează date către dispozitivele Wi-Fi. Să presupunem că aveți trei dispozitive Wi-Fi. Prin standardul Wi-Fi 5 mai vechi, un cărucior ar livra o cantitate de marfa (date) pe un singur dispozitiv la un moment dat. Fiecare dispozitiv Wi-Fi ar trebui să-și aștepte rândul pentru a primi date.
Dar cu noul Wi-Fi 6, fiecare cărucior ar transporta trei cantități de marfă (date), care ar livra fiecare dispozitiv în același timp. Deci, cu Wi-Fi 5 dispozitivele vor trebui să-și aștepte rândul pentru a primi date. Dar cu Wi-Fi 6 nu trebuie să aștepte pentru că toți primesc date în același timp. Prin urmare, acest lucru conduce la o utilizare mai eficientă a furnizării de date, ceea ce reduce decalajul.
O altă tehnologie pe care o folosește Wi-Fi 6 este MU-MIMO, care înseamnă utilizatori multipli, intrări multiple, ieșiri multiple.
Acum această tehnologie și-a făcut debutul în Wi-Fi 5 în versiunea 2. Acest lucru permite mai multor dispozitive wireless să comunice cu routerul Wi-Fi în același timp. Înainte de Wi-Fi 5 routerele foloseau SU-MIMO, care înseamnă MIMO pentru utilizator unic. Și acest lucru a permis, de asemenea, ruterelor Wi-Fi să comunice cu mai multe dispozitive, dar numai cu un dispozitiv la un moment dat. Deci fiecare dispozitiv va trebui să-și aștepte rândul pentru a comunica cu routerul. Dar printr-un router cu MU-MIMO, toate dispozitivele care sunt conectate nu vor trebui să-și aștepte rândul, deoarece acest lucru permite comunicația cu mai multe dispozitive în același timp.
Împartind lățimea de bandă a internetului în fluxuri individuale și o va împinge către dispozitivele conectate. Deci, cu această tehnologie, veți vedea o îmbunătățire semnificativă a vitezei internetului dvs. dacă faceți lucruri care necesită multă lățime de bandă, cum ar fi streaming-ul video sau descărcare.
Deci, așa cum am spus înainte, MU-MIMO a debutat în Wi-Fi 5 versiunea 2, dar s-a îmbunătățit în Wi-Fi6. Diferența este că odată cu Wi-Fi 5 este disponibil doar în descărcare și poate suporta doar patru fluxuri simultane.
Cu Wi-Fi 6 este disponibilă atât pentru încărcare, cât și pentru descărcare și poate suporta până la 12 fluxuri simultane.
Wi-Fi 6 are, de asemenea, o îmbunătățire a beamforming-ului. Beamforming este o tehnică care trimite transmisii într-o direcție specifică ce întărește semnalul. Fără beamforming, transmisia este trimisă în toate direcțiile, ceea ce poate slăbi semnalul, fapt ce se întâmplă la routerele mai vechi.
Cu routerele mai noi, respectiv tehnologia routerelor Wi-Fi Mesh, ce au funcția de beamforming activată, semnalul este direcționat către dispozitivele care sunt conectate la acesta.
Wi-Fi 6 are capacitatea de a minimiza interferențele cu alte rețele din apropiere.
Acest lucru este posibil folosind o tehnologie denumită colorare (coloring). Atunci când aveți două routere Wi-Fi apropiate, cum se întâmplă cu vecinii de apartament, semnalele din cele două rețele se pot suprapune și pot provoca interferențe.
Dar Wi-Fi 6 cu colorare BSS, colorează sau marchează acele rețelele, astfel încât să se poată distinge o altă rețea de cea proprie. Acesta marchează cadrele din rețelele din apropiere, astfel încât routerul dvs. să le ignore, ceea ce va face ca routerul dvs. Wi-Fi să fie mai eficient. Cu cât un router Wi-Fi este distras mai puțin timp de la interferențe, cu atât poate fi mai receptiv la comenzile proprii.
În ceea ce privește securitatea, Wi-Fi 6 are cel mai recent protocol de securitate care este WPA3. WPA3 oferă caracteristici de securitate de ultimă oră, care permit o autentificare mai robustă. Astfel, va crește protecția împotriva încercărilor de ghicire a parolelor. Pentru ca un dispozitiv să fie certificat Wi-Fi 6, trebuie să aibă WPA3.
Wi-Fi 6 are, de asemenea, capacitatea de a prelungi durata de viață a bateriei dispozitivelor Wi-Fi mobile. Un router Wi-Fi 6 va face acest lucru folosind o tehnologie numită Target Wake Time.
Cu Target Wake Time, un router sau un punct de acces programează un anumit orar cu dispozitivele Wi-Fi pornite, atunci când se presupune că datele trebuie trimise sau primite.
Deci, în funcție de ora programată când dispozitivele Wi-Fi trimit sau primesc date, antenele lor sunt pornite, iar când nu trimit sau nu primesc date, intră în modul de repaus, iar antenele lor sunt oprite, fapt ce economisește durata de viață a bateriei.
Routerele Wi-Fi vor difuza un semnal wireless sau o bandă de frecvență, astfel încât dispozitivele fără fir să se poată conecta. Până acum, au fost limitate la difuzarea pe două benzi de frecvență, respectiv 2,4 și 5 gigaherți.
Noul Wi-Fi 6E, va difuza și pe o a treia bandă care este de 6 gigaherți. Banda de 6 gigaherți deschide canale suplimentare pentru livrarea unor cantități mari de date către dispozitivele Wi-Fi, în special în medii aglomerate.
Aceste canale suplimentare vor avea ca rezultat o performanță mai bună a rețelei și o capacitate mai mare de a susține mai mulți utilizatori.
Cine ar beneficia de un router Wi-Fi 6?
Ei bine, dacă aveți o mulțime de dispozitive wireless, spre exemplu, 15 sau mai multe, atunci este recomandat, cu siguranță să obțineți un router Wi-Fi 6. Veți vedea o mare diferență în performanța rețelei. Dar trebuie să rețineți că, pentru a beneficia de toate beneficiile Wi-Fi 6, dispozitivele dvs. trebuie să fie compatibile cu acest standard. Dacă nu sunt compatibile, acestea vor funcționa și vor comunica folosind tehnologia proprie a device-ului conectat, astfel nu veți observa la real o umbunătășire extraordinară, ci doar ceva mai bine.