Rețea wireless Mesh
Pentru a întelege o rețea wireles Mesh, trebuie să explicăm mai întâi cu ce se confruntă utilizatorii în prezent.
Cei care locuiesc în apartamente mari sau case private se confruntă adesea cu o situații în care routerul wireless, oricât de bun ar fi, nu are o acoperire Wi-Fi completă și consistentă în întreaga casă sau clădire de birouri.
În una sau două camere, de regulă cele mai apropate de router, semnalul și implicit viteza de internet este perfectă, iar în camera mai îndepărtată semnalul este slab și implicit viteza mai mică. Adesea, în unele părți ale apartamentului există așa zisele zone moarte, unde nivelul semnalului este fie prea scăzut pentru a fi util, fie prea fluctuant sau dispare complet.
Această problemă se “rezolva” prin instalarea unui al doilea router, sau un Wifi Extender, sau repetor de semnal. Ce înseamnă asta? Pe scurt, mai mult efort, angajarea unui tehnician IT priceput în rețelistică și adesea mai multe probleme! Putem configura al doilea router pentru a extinde semnalul primului, făcând o conexiune puțin mai stabilă. Dar, deși zona de acoperire crește și se stabilizează semnificativ, există o altă problemă: viteza conexiunii pe fiecare nou repetor scade considerabil.
În cazul spațiilor de birouri, deși acoperite complet de semnalul routerului, acesta oferă conexiune fixă computerelor de tip desktop. Poate că biroul deține și un switch cu multe porturi de rețea LAN folosit pentru a conecta poate peste 20 de unități centrale PC prin cablu de rețea. Atunci routerul va aloca o bandă de internet fiecărui computer conectat. Acum 10 ani nu era nici o problemă, deoarece nevoia unei conexiuni WiFi nu era necesară, poate decât pentru câteva laptopuri.
În ziua de astăzi, echipamentele WiFi au luat o imensă amploare, cum spuneam și acum ceva timp în acest articol denumit: WIFI un termen cu greutate, publicat cu la începutul anului 2018.
Să luăm ca exemplu un birou cu o rețea de 20 de computere și un router wireless pentru laptopuri. Pe lângă acestea au apărut la scurt timp cel puțin o imprimantă wireless. Fiecare angajat și-a adăugat cel putin un un telefon mobil la același router al rețelei.
Ulterior s-au mai adăugat la același router din birou, ceasuri inteligente, televizoare smart și aspiratoare wifi. Și ca să fie treaba completă, recent, majoritatea spațiilor comerciale, case private sau de birouri au supraveghere video IP, legată desigur, la același router wireless. Așadar acel router wifi, în doar câțiva ani a primit sarcini noi și se ocupă de un trafic exponențial de date.
O clientă s-a plâns de o problemă asemănătoare problemă cu doar un an în urmă, în 2020. Dînsa spunea că unii vizitatori sau device-uri nu se pot conecta la router sau își pierd conexiunea pe perioade lungi de timp. Explicația era ceva de genul “cateodată merge bine, apoi pică și apoi își revine. Așa face de când am montat camere video IP. Vă puteți deplasa pentru a verifica ce se întâmplă mai exact?”
Problema era că, majoritatea routerelor au o disponibilitate maximală pentru un număr de 32 de device-uri conectate. Ce depășeste acet prag nu vor fi acceptate până când unul din device-urile conectate devine offline, iar cel în plus și disponibil pentru reconectare în acel moment, îi poate lua locul, înrolându-se în rețea. Exact ca în autobuz.
Casele cu un etaj sau mai multe etaje, au probleme reale atunci când vine vorba de conexiunea la internet. Majoritatea etajelor se întind pe suprafețe între 50 și 70 de metrii pătrați, camerele sunt despățite de holuri și băi. Unele case au și mansarde sau subsoluri locuibile. Unul sau mai multe routere nu vor putea acoperii complet toate aceste suprafete cu un semnal puternic, stabil și constant.
Subsolurile acestora sunt iarăși o problemă. Din cauza armăturii de metal, betonului gros cu rol de susținere a etajelor, se crează multe zone ecranate. Semnalul wifi al unui router clasic străpunge foarte greu aceste zone, deoarece decibelii emiși de antenă sunt slabi.
Este ca și cum am vrea să vorbim cu cineva din cealaltă cameră, însă acea persoană nu ne poate auzii. Astfel trebuie să ridicăm tonul sau chiar să strigăm pentru a fi auziți. Același principiu îl întâlnim și între router și telefonul mobil atunci când semnalul emis de antenă este prea slab. În specificațiile uricărui router se regăseste numărul de decibeli ai antenelor, sub prescurtatea de “db”.
Ce beneficiu are un echipament dedicat pentru a construi o rețea Wireless Mesh?
Echipamentele WiFi de tip Mesh este noua tehnologie a rețelelor WiFi. Aceste echipamente IT sunt inovative și sunt create special pentru a rezolva această problemă, folosind o tehnologie numită „Mesh Networking”.
Deoarece tehnologia deși prezentă de ceva timp desigur în China, SUA, Europa de Est și Nord -Est, țări puternic dezvoltate în domeniul IT folosesc deja fără probleme aceaste rețele WiFi. Recent au ajuns și în România, așadar este timpul să ajutăm și oamenii noștrii să înțeleagă noul mod de a face lucrurile mai ușoare și mai eficiente.
Ce este Mesh Networking, ce este o rețea WiFi de tip Mesh?
Sistemul Wi-Fi Mesh este alcătuit din mai multe dispozitive: O stație „de bază” ce poate deservi ca roter principal și mai multe stații identice cu rol de satelit în rețea, proiectate pentru a capta și extinde acoperirea rețelei. Majoritatea produselor au pachete preconfigurate destinate caselor sau spațiilor de dimensiuni specifice.
Pentru a achiziționa un sistem wifi Mesh, este suficient să cunoaștem suprafața totală și numărul de nivele ale clădirii. De unde este trasat cablul principal de internet se va monta primul element de rețea wireless Mesh, denumit baza. Apoi se vor planta sateliții ca fiind puncte de acces în camerele îndepărtate opuse bazei. Fie la nivelele inferioare și superioare, oferă astfel un semnal Wi-Fi stabil, pentru aceeși rețea configurată pe toată suprafața pe care o pot acoperii.
Toate nodurile sunt formal egale, iar sistemul se gestionează singur. Multitudinea funcțiilor apicației prin care se gestionează această rețea wireless Mesh permite crearea mai multor denumiri, precum rețeaua părinților sau rețeaua copiilor cu limitări și control parental. În cazul clădirilor de afaceri, se pot seta departamente, identifica device-urile înrolate și evidența acestora, redenumirea sau limitarea funcției de conectare înafara nodului său sau acces pe ficare nivel al rețelei.
În cazul schemei „clasic router, la repeator 1, la repeator 2”, routerul principal este utilizat pentru a gestiona toate problemele de rețea și de rutare. Celelalte dispozitive încearcă doar să retransmită acele informații la extensii apoi acestea la device-urile conectate. Într-o rețea wireless Mesh, toate dispozitivele ce alcătuiesc o rețea wireless Mesh sunt routere complete și independente denumite aici noduri de rețea. Acestea colaborând între ele, creează o rețea wireless unde fiecare satelit comunică și funcționează ca nod și servește ca punct de tranziție pentru un alt nod din sistem și care lucrează împreună pentru a oferi un semnal puternic distribuit uniform pe întreaga rețea wireless Mesh.
Acest lucru elimină punctele moarte și punctele slabe ale rețelei wireless, așadar oriunde vă aflați în această rețea wireless Mesh, aveți un semnal puternic, nodul mărind sau diminuând decibelii în funcție de necesarul sau proximitatea device-ului.
De asemenea, o parte unică acestei noi rase de sisteme WiFi este posibilitatea integrării cu o aplicație dedicată pe telefonul dvs., pentru a permite cu ușurință gestionarea tuturor aspectelor sistemului, teste de viteză și multe altele. Dacă a trebuit vreodată să vă conectați la o adresă web și să utilizați o interfață web, de regulă confuză pentru un utilizator fără cunoștinte solide în rețelistică, pentru a configura un router, veți afla cu surprindere că pe cît de complexă este o rețea wireless Mesh, aceasta are o interfață de gestionare foarte prietenoasă.
De exemplu, pe lângă furnizarea tuturor funcționalităților de gestionare la care v-ați aștepta, aplicația este în permanență conectată la acestă rețea wireless Mesh. Vă poate arăta câte dispozitive sunt conectate la rețea. Poate afișa traficul fiecărui device conectat și cât de mult trafic este efectuat, făcând și rapoarte lunare de consum a consumului de bandă alocat de providerul de internet.
Aceste noi sisteme sunt, de asemenea, suficient de inteligente pentru a putea instala foarte ușor actualizările și îmbunătățirile care fac ca sistemul să funcționeze mult mai stabil în timp. Dispozitivele dintr-un ecosistem dedicat de rețea wireless Mesh, este menținută în siguranță de către producătorul acestora și îmbunătățită permanent prin update-uri.
Deși ne-ar plăcea să enumerăm toate caracteristicile care sunt posibile datorită acestor sisteme care au o aplicație dedicată, dar acestea variază în funcție de model și de producător. Credem că posibilitatea de a crea cu ușurință o rețea nouă de pe smartphone-ul dvs. sau de a adăuga rapid un invitat fără a fi nevoie să partajați sau chiar să vă amintiți parola sunt iovații care eficientizează și ușurează enorm gestionarea unei rețele WiFi de reședință sau de business.
În timp ce routerele, în general, pot fi considerate deja inestetice, cu antene în toate direcțiile și cabluri ce pleacă vizibil din acestea, în cazul routerelor Mesh lipsite de antene vizibile, sunt mult mai frumoase și concepute pentru a-și face loc în orice casă sau birou elegant și modern. Având în vedere că toți avem WiFi în casele noastre, este uimitor că a trecut atât de mult timp până când proiectarea acestor dispozitive a fost o considerație importantă.
WiFi mai rapid și mai stabil este posibil acum!
Sperăm că acest articol v-a ajutat să vă creați o imagine de ansamblu. Acum veți știi despre ce este vorba când veți auzi termenul de Mesh Networking, WiFi Mesh sau doar Mesh și mai ales, de ce este mai bun decât un sistem WiFi clasic. Cum reușește să fie mai bun și mai eficient decât acesta, sunt informații lesne de înțeles.
Acum sunteți mai mult ca sigur interesați să-i verificați toate opțiunile disponibile, însă, dacă sunteți în căutarea și mai multor informații, precum prețuri, producători sau modele, introducerea în Google a unor cuvinte cheie precum „Retea wireless Mesh”, vă vor oferi destule rezultate relevante în acest sens.
Aveți nevoie de
Instalare si configurare router wireless | Rețelistică și cablare structurată | Instalare si configurare router WiFi Mesh |
Servicii IT Profesionale Bucuresti