Importanta racirii computerelor și laptopurilor.
Pe măsură ce echipamentele electronice au avansat, nevoia de răcire eficientă a procesoarelor pentru menține procesele în funcțiune s-au modificat enorm în ultima perioadă. Noile procesoare generează un nivel ridicat de căldură.
Ansamblul radiator și ventilator (cooler) și suporturile antivibrații au devenit și mai avansate. Așadar, la momentul actual există o serie de produse diferite de pe piață, special concepute pentru a realiza răcirea optimă a componentelor din cadrul noilor sisteme moderne de tip desktop PC și laptop sau notebook.
Problema supraîncălzirii poate fi obișnuită atunci când vine vorba de PC-uri și laptopuri. Situația poate deveni mult mai gravă în cazul computerelor ce sunt montate în dulapuri (rack-uri) sau alte spații închise, unde fluxul de aer redus le va crește dramatic temperatura.
Instalarea unui ventilator de racire adecvat este esențială pentru menținerea temperaturilor la nivelurile optime. De asemenea o curățare laptop periodică este binevenită.
În cazul unui laptop se recomanda a se executa anual iar in cazul unităților de tip desktop PC se recomanda o revizie generală la cel mult 2 ani.
De ce supraîncălzirea procesoarelor este atât de periculoasă și de ce este importantă racirea acestora?
Există numeroase motive pentru care instalarea unui sistem de ventilație adițional este o idee bună.
Dacă echipamentele IT se încălzesc prea mult, se pot întrerupe pur și simplu sau își pot diminua performanțele pentru a câștiga timp pentru disiparea temperaturii înregistrate. Acesta nu este doar un inconvenient major, dar poate provoca daune grave și altor componente ale echipamentului.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că echipamentele supraîncălzite pot reprezenta un pericol grav de incendiu, ceea ce este de evitat atât la domiciliul personal cât și la locul de muncă.
Soluțiile de răcire trebuie calculate individual pentru fiecare configurație PC în parte.
O soluție ar fi adăugarea unui ansamblu de ventilație aditional (mai multe coolere). Crearea unui flux de aer corect în interiorul carcasei sau montarea altui tip de sistem de racire. Pentru a asigura noi niveluri de răcire, în cazul unui upgrade de procesor, se poate alege o răcire lichidă potrivită pentru procesoarele Intel trecute de a 9-a generație sau pentru AMD începând de la Ryzen 5.
Ventilatoarele care lucrează prea mult pentru scăderea temperaturilor ridicate pot provoca, de asemenea, zgomot. Acest lucru poate fi în cel mai rău caz, insuportabil, mai ales la locul de muncă unde într-un birou există un număr mare de computere.
Din nou, sistemele de racire adecvate, pot ajuta ventilatoarele care își cresc turațiile străduindu-se să mențină temperaturile scăzute și atfel zgomotul se va menține la un nivel acceptabil.
De asemenea mărimea paletelor pot ajuta la sporirea debitului de aer manipulat în interiorul carcasei. Aceste este circulat printr-un flux optimizat, către componentele pentru care importanța răcirii este un factor necesar.
Un alt factor aspect precizat anterior este faptul că echipamentele electronice se vor deteriora mai repede atunci când sunt expuse permanent la temperaturi ridicate. Deoarece toate componentele electronice au valori maxime ale temperaturii, supraîncălzirea cauzată de răcirea insuficientă va provoca daune grave componentelor esențiale și costisitoare.
Temperatura ridicată la nivelul procesoarelor are un efect de solidificare a pastei termice. Aceasta pasta termica facilitează transferul de căldură dintre procesor și radiator. Fără pastă termică (thermal compound) nu există răcire.
Există multe modalități de a evita toate efectele negative ale supraîncălzirii. Principala metodă este prevenirea supraîncălzirii procesoarelor încă de la construcția sistemului. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este utilizarea computerelor și laptopurilor într-un mediu răcoros, bine ventilat, astfel încât temperaturile ambientale să nu se ridice la un nivel periculos, riscând problemele enumerate mai sus.
Ce se întâmplă cu un laptop sau un PC atunci când încăperea nu este aerisită?
Lipsa ventilației sau aerisirii încăperii unde lucrăm sau ne jucăm la PC sau laptop, este un factor distructiv. Din această cauză, în încăpere se va instala rapid umezeala ambientală. În acest caz, importanța răcirii devine crucială.
Cum am specificat anterior, supraîncălzirea poate provoca, de asemenea, funcționarea mai lentă a sistemului, chiar dacă nu încetează să funcționeze complet. Atunci când nivelul ridicat de căldură a aerului din exteriorul incintei computerului este mare, atunci răcirea este mai dificilă.
Cum afectează umezeala din aer un laptop sau un PC?
Umezeala împreună cu praful depozitat inevitabil în sistemul de răcire, se vor crea obstacole la pătrunderea și evacuarea aerului folosit la răcirea procesoarelor. Aceste obstacole, vor întoarce aerul deja cald în interiorul carcasei, unde, rapid va crește temperatura generală.
Cunoscând această informație, vă puteți imagina faptul că la un moment dat, în funcție de densitatea obstacolului, computerul își va încetinii performantele sau chiar se va închide brusc.
Sistemele de racire ale computerelor de tip Desktop PC.
Instalarea unui număr corect de ventilatoare de răcire este crucial. Ansamblul radiator și ventilator (cooler CPU) este o modalitate a împiedica supraîncălzirea procesoarelor (CPU si GPU).
Căldura produsă de aceste dispozitive se va disipa mult mai repede dacă aerul din jurul lor este mai rece, ceea ce înseamnă că temperaturile sunt menținute într-un interval acceptabil.
Pe lângă instalarea sistemului de răcire potrivit pentru procesorul cu care este dotat sistemul PC, este important să îl mențineți bine ventilat și curat. Curățarea regulată a sistemului de răcire, ventilator și radiator (cooler) va contribui la buna funcționare a acestuia.
Dispozitivele de tip laptop, notebook și desktop PC trebuie menținute la o temperatură optimă între 40-60 de grade la nivelul procesorului pentru o funcționare eficientă. Curățarea periodică va elimina tot praful și părul și scamele care vor afecta buna funcționare în timp a ventilatorului.
Sistemul de racire al computerelor de tip Laptop si Notebook.
Cu privire la starea actuală a sistemului de racire a laptopului, este întotdeauna bine să consultați un service specializat în manipularea și mentenanța acestor echipamente IT. Importanța răcirii laptopurilor este mai accentuată datorită carcasei compacte și impicit sistemului mai mic de răcire.
Importanța răcirii laptopurilor este mai necesară decât în cazul PC-urilor de tip Desktop. Laptopurile standard au un singur ventilator de dimensiuni considerabil mai mici. În cazul laptopurilor de gaming, majoritatea au două ventilatoare, unul pentru partea de radiator ocupată de procesor iar celalalt pentru cipul video dedicat.
Atunci când ventilatorul se umple de praf, importanța răcirii devine o necesitate imediată. Din experiență, unele ventilatoare de laptop scapă datorită efectuării curățării periodice. Posesorii care nu se preocupă de mentenața laptopului sau vapează în preajma laptopului, ventilatoarele necesită înlocuire datorită gradului de uzură sau infiltrărilor de praf și umezeală în rotor.
Importanța răcirii computerelor și a laptopurilor de ultimă generație este mult mai vitală!
Cunoștințele de specialitate ale tehnicienilor IT are o mare importanță. Nu este indicat să lăsați pe oricine să curețe laptopul sau PC-ul deșii susțin sau cunoașteți că aceștia “lucrează în IT”.
Cei la care apelați pentru curățarea laptopului dvs. de ultimă generație, au nevoie de experiență în zona hardware pentru a minimiza riscul de daune potențiale mult mai costisitoare.
Sfaturile unui tehnician IT legate de importanța răcirii sunt bazate pe experiența sa proprie de manipulare zilnică a acestor echipamente IT. Cunoașterea în detaliu a modului lor de funcționare este de asemenea un atribut important.
Fiecare componentă a laptopului are o povestioară, iar un bun tehnician IT vă va spune cum este bine să folosiți un laptop, pentru ca acesta să funcționeze mult timp, în condiții optime de purtare și uzură minimală.
Aveți nevoie de
Instalare Windows 10 | Instalare Windows 11 | Instalare Windows și Office |
Reparații calculatoare | Reparații laptopuri | Curățare laptop |
Servicii IT Profesionale Bucuresti