Informatica sau TIC (Tehnologia informatiei si a comunicatiilor)
In ani nostrii de scoala, informatica sau tehnologia informatiei si a comunicatiilor era o materie efectiv nesemnificativa. Era doar pentru cei pasionati de fieratanii cu ecran. In prezent insa, aceasta materie are un impact puternic asupra tuturor.

Fie ca suntem elevi, profesori sau parinti, din 2020 fiecare om de pe planeta trebuie sa aibe notiuni de informatica. Obligatoriu mediu spre avansat.
Informatica din scoala primara
Imi aduc aminte cu drag, de anii claselor 1-8 din scoala generala. Prin clasa a IV-a am avut prima tangenta cu informatica.
M-am indragostit instant de fierataniile acelea care faceau mult zgomot. Pe ecranele lor se afisau doar 2 non-culori vizibile (alb pe un fundal negru). Era primul sistem de operare modern si care inca sta la baza constructiei celor din prezent, si anume MS DOS.
Rudimentar si greoi. Ce faci cu mouse-ul in prezent, cand copiezi un fisier dintr-un folder in altul si apoi sa il stergi. Spre exemplu click dreapta „new” file or folder, pentru a-l crea. Apoi „copy” si „paste” pentru a le copia si „delete” pentru a le sterge complet. Acest devenit celebru in exprimarea IT-stilor si nu numai, copy-paste, in MS-DOS era si arata cam asa:
- Creare folder nou cu comanda MD (make directory)
- Copiere fisier text urmat de calea folderului nou cu comanda COPY C:\NEWFILE.TXT C:\NEWFOLDER
- Accesare folder nou cu comanda CD (change directory) pentru verificarea copierii
- Afisarea continutului folderului pentru verificarea efectuarii copierii cu comanda DIR. DIR/P atunci cand existau mai multe fisiere in acel folder si depaseau ecranul vizibil la priman comanda.
- Stergerea folderului si fisierului cu comanda DEL si confirmarea acestei operatiuni cu Y sau infirmarea sa cu N.

Si, ce credeti! Noi, cei mici, eram de-a dreptul extaziati cand faceam asta!! se auzeau doar tastele, la care scriam de zor adevarate opere literare doar pentru a copia si rula un joculet. Si asta de pe o disketa de 1.4 MB (cam a mia parte dintr-un Gigabyte de azi), adica foarte putin.
Si sistemele de operare au evoluat rapid
Anii au trecut si repejor si in peisaj a aparut Windows 3.1. Primul sistem de operare cu interfata grafica user friendly, unde acele comenzi MS-DOS erau inlocuite cu cele ale mouse-ului.. (cu bila) :)).
Daca vedeti pe cineva azi, care foloseste cu naturalete comenzile de pe tastatura, cel mai probabil este unul dintre noi. Noi spun despre cei care am prins si folosit MS-DOS. In cazul nostru, acele comenzi ne-au ramas intiparite in memorie. Sunt precise, iti usureaza munca, sunt si vor ramane inca valabile mult timp de acum inainte.
CTRL+S = Save (folosit in editorul de text, era comada cea mai de pret.) Deseori computerele se blocau, se restartau inainte de a-ti termina de scris textul. Asadar, fara o salvare progresiva riscai sa iei totul de la capat. Acum salvarea uneori se executa automat. Pentru noi nu! noi inca dam un CTRL+S macar o data la cateva fraze. :)))
Windows 3.11 avea bine cunoscutul dektop verde (si doar verde) pe care puteai deschide ferestre (foldere). Aici aveai jocuri, texte si imagini create de tine (ca nu aveai internet)
Apoi, la scurt timp dupa Windows 3.11, a aparut urmatoarea versiune, Windows 95. Acesta schimba radical modul de operare al aceluiasi PC (Personal Computer).
Suport pentru conexiune de internet
Internetul era te tip ADSL (prin telefon). Un fir de telefon conectat la modem. Din aplicatia de conectare apelam un numar special si de realiza conexiunea cu internetul. Foarte limitat la acea vreme in materie de continut. In prezent RDS foloseste o metoda de autentificare identica modelului de conectare ADSL. Prin username si parola folosite in cazul in care nu se instaleaza un router configurat deja intre cablu si PC.
Instalarea sistemelor de operare Windows 95 si Windows 98 se facea folosind o disketa de boot. Aceasta crea mediul MS-DOS propice accesarii CD-ului si continuarii pasilor de instalare.
Ca sa nu mai spun, trebuia respectata ordinea de bootare. Respectiv Disketa (A), CD-ROM Drive (D), HARD-DISK Drive (C) trebuiau alese din BIOS in aceasta ordine pentru a putea functiona. Pentru a aparea in BIOS, necesita asezarea fizica a jumperilor. Niste componente mici de plastic cu parte metalica ce creau un scurt permis intre pini. Era necesar pentru a-i comunica placii de baza ca Hardisk-ul este MASTER iar CD-ROM DRIVE-ul este SLAVE. Se proceda astfel deoarece acestea imparteau aceeasi panglica de date.
Disketa avea panglica sa dedicata si slotul ei separat de placa de baza. Ca diferentiere, era cu cateva fire mai mica decat panglica IDE de HDD si CD-ROM. Pana si panglica de date avea o ordine de instalare. Trebuia introdusa cu firul in general rosu, orientat spre alimentare, si mai avea o catare pe mijloc :))
Se puteau pune maxim 2 unitati de disketa si 2 unitati HDD sau Optice pe o panglica. Unele placi de baza mai noi aveau 2 sloturi IDE astfel puteau fi montate 4 unitati in configuratia dorita. Dar atentie! Mai multe HDD-uri de capacitati mari (20-40GB) reduceau masiv capacitatea procesorului de a le suporta pe toate in concomitent.
Inca voi mai pastra ca amintire aceste componente, pentru a reconfigura un PC din acea vreme la un moment dat.






Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 si in prezent Windows 10, se instaleaza de pe CD sau de pe stick. Pachetul de instalare are in componenta sa fisierele de boot recunoscute de BIOS pentru a facilita instalarea sistemului de operare.
Pentru mine totul a pornit din clasa a IV-a primara, la scoala Generala nr. 198 din Sectorul 6 al Capitalei. Datorita faptului ca mama, ca orice mama responsabila isi doreste ceva mai mult de la fiul ei. Decat sa umblu teleleu toata ziua pe strazile din cartier, am acceptat sa merg la un curs. Era vorba de un curs de informatica, organizat pe perioada vacantei de vara din acea perioada.
Acel curs de informatica auxiliar a fost defapt o relaxare activa. O vacanta de neuitat, o revelatie, dar si o maturizare. Intelegand ca in jurul meu exista oameni care fac lucruri marete, am simtit ca aceasta este o alta lume. Am simtit ca vreau sa o cunosc si sa o explorez. Asadar am lasat mingea si de-a v-ati ascunselea pe alta data.
Primul PC? Nu a fost sa fie fix acela!
Primul PC pe care l-am avut acasa, a fost al mamei. Fiind scumpe si la acea vreme, era luat in combinatie cu o alta persoana, pentru a face contabilitate. A stat fix 2 zile. Timp in care l-am despachetat si mufat, in asteptarea unui om priceput sa ii puna un sistem de operare.
Insa treaba a picat rapid. Doamna l-a dorit in totalitate pentru dansa, astfel a doua zi era iar in cutie, pregatit sa ma paraseasca definitiv. 3 zile am plans dupa el, nu aveam chef de nimic, eram trist si abatut. Monitorul era Targa …. :))
Vazand ca dorinta este reala, bunica a folosit niste bani pusi de-o parte si ne-a ajutat cu achizitia unui PC. Atat pentru fata ei in nevoie profesionala cat si pentru nepotul distrus de intamplarea nefericita.
Ca o paranteza, cred ca inca ati mai vazut pe la Posta Romana, acele imprimante cu ace (imprimante matriciale). Acestea foloseau un ribon (o panza impregnata cu tus), care prin intepatura unui ac lasa puncte pe hartie. Din loc in loc, pe axul de deplasare, liniar inainte si inapoi. Astfel, capul de printare se ducea si revenea pana cand linia de text era construita in totalitate.
Apoi a urmat si partea cea mai interesanta, in care eram curios cum functioneaza ce este inauntrul cutiei minune. Pentru asta, am avut parte de acea sansa unica. Un real ajutor si deschizatorul real al drumului catre dragostea asupra partii hardware. Un vecin, student la facultatea de informatica, la acea vreme. Am apelat la el de 2 ori pentru reinstalarea lui Windows 98. Prima oara mi l-a instalat. Insa a doua oara mi-a spus cam asa:
Vino sus cu unitatea, fara monitor!! :))
A desfacut capacul si a inceput! asta este asa, aia vine aici, asta comunica cu asta, procesor, memorie placa de baza, fire, alimentare, volti, sursa……… 4 ore in continuu, de termeni si intructiuni, proceduri si variante! Alte 2 ore de instalare si optimizare. Ca in filmul „The Matrix” numai ca, fara misto, cu aproximativ 5 ani inainte sa apara. M-am regasit in acesta scena cum „eram si eu ca o masina” programat! Exact ca Tank vs NEO, ne usturau ochii, fiindca ne-a prins o ora tarzie, dar nu voiam de nici o culoare sa se opreasca.
Informatica este materia pe care o traiesc zilnic de la varsta de 10 ani. Este materia care in cazul meu si a multora din generatia mea, s-a transformat in stil de viata. Pasiunea pentru IT a generat adevarate afaceri locale. Dupa ani de experiente in acest domeniu vast si nelimitat am creat DORADO SYSTEMS®.
Firma, ca entitate juridica a luat fiinta in 2013, dosar de marca inregistrata depus din 2019. DORADO SYSTEMS® a fost creata in totalitate din banii obtinuti din reparatii. Munca bruta, zile si nopti nedormite, calare pe situatii care mai de care mai provocatoare.
Parinti, elevi, profesori, nu va faceti griji, nu va speriati de mediul online. Este un mediu placut, care creaza o dependenta benefica. Aduce aceeasi satisfactie ca si in sala de clasa atunci cand vi cu lectia pregatita sau tema facuta. Cu siguranta, atunci cand vom reveni pe bancile scolii, vom dori online sau si online daca se poate :))
Stiti cum ne spuneau parintii?
Noi nu am avut ce aveti voi acum!
Este adevarat! Si asa va fi intotdeauna, indiferent de generatie. Lumea este intr-o continua evolutie iar fiecare generatie se va naste cu un pachet imbogatit de informatie.
Informatica sau tehnologia informatiei si a comunicatiilor, prescurtat TIC, pentru cei mai multi dintre noi a insemnat cunoastere. Un stil de viata unic si tot timpul nou, inca de la inceputurile sale.
Cu totii am imbogatit internetul incredibil de mult in ultimii 20 de ani. Atat pentru noi, cat si pentru ca generatiile viitoare sa se bucure de usurinta in utilizare. Acum gasim o vasta biblioteca de idei si informatii, filme si modele de urmat in business si viata personala.
Andrei I.
C.E.O. DORADO SYSTEMS®
Ai nevoie de
Service PC-Laptop
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.