Laptop sau Desktop PC ?
Laptop sau Desktop PC ? Pe care să îl alegem?
Există o mare dilemă atunci când vine vorba de cumpărarea unui computer. Procesul de luare a deciziilor vă face să puneți multe întrebări precum: Ce marcă ? Cum să fie ecranul ? Care placă video este mai bună? În final însă factorul decisiv pe care se bazează alegerea opțiunii este prețul.
Să fie oare alegerea dintre Laptop sau Desktop PC o decizie atât de grea?
Tindem să luăm o decizie greșită în grabă și regretăm dacă lucrurile nu funcționează bine apoi. Alegerea greșită depinde în mare măsură de părerea altora căci sigur vă veți consilia cu toată lumea. Decizia trebuie să o luați dvs. Aveți nevoie de un laptop sau Desktop PC ? Ambele dispozitive vă servesc în scopuri asemănatoare, lucru, școala, gaming, multimedia.
Deci, să vedem cum funcționează ambele dispozitive în ecuație. Laptop sau Desktop PC. Dacă nu vă place să aveți prea multe componente, desktopul nu este pentru dvs.
Unitatea centrală de tip Desktop PC este un dispozitiv IT alcătuit la exterior din parți precum un monitor, o unitate de procesare, mouse și tastatură, însoțite de difuzoare externe, după caz, imprimantă. De asemenea, un desktop ar putea fi cauza unor inconveniente legate de spatiul pe care îl ocupă, dar are o mulțime de avantaje față de un laptop.
Care este alegerea corectă pentru a rula software greoi precum editare grafică?
Încercați să efectuați un test cu orice software, nu veți nega faptul că un Desktop PC este mult mai puternic decât un laptop. Procesorul unui computer de tip Desktop PC are o putere de procesare mai mare decât procesorul unui laptop din aceeași generație.
În cazul în care doriți să rulați software-uri grele, cum ar fi Auto Cad, Photoshop, 3DMAX, Maya, Light-room și altele, care ar putea face laptopul să fiarbă în sos propriu, pe un computer de tip Desktop PC acesta le rulează fără să le simtă prezența.
Upgradarea sau îmbunătățirea unui Desktop PC este mai ușoară și mai la îndemană în comparație cu cea a unui laptop.
Upgradarea sau îmbunătățirea
Upgradarea unui laptop este mai ieftină, însă uneori imposibilă în funcție de construcția și destinația acestuia. Piesele strict necesare pentru o îmbunătățire viitoare medie nu sunt foarte costisitoare. La 90% din laptopuri se vor putea îmbunătății următoarele:
- Cantitatea de memorie RAM
- Capacitatea mediului de stocare (HDD sau SSD)
- și cam atât 🙂
Repararea laptopului în comparație cu repararea unui Desktop PC este însă mai costisitoare. În cazul computerelor de tip Desktop PC, componentele necesare sunt mai ușor de găsit și mai ieftin de înlocuit, acestea fiind individual produse și comercializate.
La laptopuri, piese de schimb sunt mai scumpe, iar manopera de înlocuire este proporțional mai ridicată. La laptopuri, placa de baza, are procesorul și cipul grafic dedicat, sunt parte integranta din aceasta. Placile de baza fiind unice pe modelul de laptop nu se fabrică spre a fi achizitionate și montate separat, ca în cazul Desktop PC.
Dacă veți face o comparație între laptop sau desktop PC, cu aceleași specificații tehnice, prețul poate fi asemănător. Puterea însă, va fi net superioară în cazul unităților centrale de tip Desktop PC iar timpul enduranța în timp mult mai mare.
Laptop sau Desktop PC pentru multimedia?
Pentru cei cărora le place să urmărească filme sau să efectueze sarcini media pe un monitor mare, computerele de tip Desktop PC sunt cele mai indicate. Un avantaj al unui desktop este alegerea sa, în cazul în care nu aveți nevoie de un PC puternic în deplasare. Față de un Desktop PC, șansele de deteriorare ale unui laptop sunt mai ridicate în timp ce călătoriți.
Datele stocate pe un laptop sau Desktop PC au șanse mai mari de siguranță, dacă sunt stocate pe PC, decât dacă sunt stocate pe laptop.
Laptopurile sunt alegerea populară pentru generația tânără. Acolo unde munca și școlile sunt acum complet realizate pe computere, este cu adevărat imposibil să lăsați laptopul acasă. Astfel concluzia logică este să dețineți un laptop, respectiv un dispozitiv capabil care poate fi transportat oriunde.
În ceea ce privește spațiul, laptopul necesită mai puțin spațiu decât computerul de birou (Desktop PC). Vă veți gândi la faptul că Desktop-ul are mai multe avantaje privind puterea de procesare în comparație cu laptop-ul. Așa este, însă cele mai importante două puncte sunt atât puterea de procesare, cât și portabilitatea.
S-ar putea să cheltuiți mai multi bani pe un laptop, iar dacă nu funcționează așa cum vă doriți, ar însemna o risipă din banii câștigați din greu.
Laptop sau Desktop PC pentru profesioniști?
Proiectanții și dezvoltatorii optează mai ales pentru computere desktop puternice, cu o putere de procesare mare. Dar dacă nu căutați ceva care să fie extrem de puternic în sarcini grele, atunci alegerea dvs. ar fi un laptop. Deci, este important să vă analizați nevoile înainte de a face alegerea.
Îndeosebi, majoritatea utilizatorilor de tehnologie IT, deja dețin ambele variante. Se vor folosi de laptop în deplasările scurte la scoală, în delegații sau în vacanță, unde nu este cazul să lucreze sarcini grele. Acasă sau la birou însă, vor utiliza Desktop PC-ul pentru sarcini intense sau de durată îndelungată ca randarea video sau chiar jocurile PC pentru relaxare.
Laptop sau Desktop PC ? Ce variantă alegem?
Să cumparăm un computer nou sau să îl reparăm / upgradăm pe cel actual?
Aveți nevoie de
Curatare laptop | Curățare console PlayStation & Xbox | Curatare PC |
Servicii IT Profesionale Bucuresti
Laptop sau Unitate PC Standard | Laptop sau Unitate PC Gaming | Compus metal lichid | Console Xbox, PS4 si PS5 |
---|---|---|---|
200 RON | 250 RON | 300 RON | 350 RON |