PLACA DE BAZĂ
Termenul „placă de bază”, în limbajul tehnic internațional mai este cunoscut și sub denumirile de motherboard sau mainboard, și se referă la cea mai complexă componentă a oricărui dispozitiv de calcul. Fie că vorbim de Desktop PC, laptop, telefon mobil sau tabletă, sau că ne referim la o simplă cheie auto modernă, toate aceste electronice au la interior o placă de bază.
Placa de bază a unui computer de tip Desktop PC sau Laptop
Există mai multe tipuri de plăci de bază, iar în funcție de dimensiune (form factor), acestea sunt clasificate și după tipul de carcasă în care se încadrează. Când construim un PC trebuie să luăm în calcul în primul rând acest aspect.
ATX și mATX (micro ATX) sunt cele mai comune două tipuri de dimensiuni ce sunt instalate în majoritatea computerelor moderne.
Rolul plăcii de bază este de a permite tuturor sub-ansamblelor să comunice între ele prin intermediul numeroaselor circuite integrate multi stratificate.
Placa de bază conține o serie de porturi sau conectori care permit diferitelor componente adiționale să fie montate ulterior. Acestea sunt gândite în așa fel încât să comunice în principal cu procesorul, memoria, chipul grafic integrat sau dedicat, etc.
Toți acești conectori au rolul de a permite ca diferite componente și dispozitive să fie conectate temporar sau permanent, intern sau extern.
În continuare vom specifica funcția fiecăruia dintre aceste porturi sau conectori cât și dispozitivele care pot fi conectate la acestea.
CPU Socket
CPU Socket-ul este destul de predictiv, deoarece deține termenul “CPU” (Central Processing Unit) sau în limbajul nostru, procesor. Există diferite tipuri de procesoare disponibile pe piață și fiecare este conceput pentru a se potrivi unui anumit tip de placă de bază, bazat pe generație. Astfel, socket-ul CPU este locul fizic unde acesta se montează. Socketul CPU este proiectat astfel încât procesorul să poată fi montat doar într-un singur sens.
Acest lucru este de obicei determinat de o serie de decupaje de pe marginile procesorului, precum și alte elemente de ghidaj. Aceste crestături se vor potrivi cu soclul procesorului pentru instalarea corectă a acestuia. Soclul CPU de pe placa de bază conține de obicei un mecanism sau un dispozitiv de blocare, utilizat pentru a bloca ferm procesorul în soclu.
În funcție de generație si producător, soclurile vor avea diferențe care vor face imposibilă montarea eronată a unui alt CPU pe acea placă de bază. Nepotrivirea fizică va însemna incompatibilitatea acestora, una față de cealaltă.
Sloturi de memorie RAM
Aceste locașe speciale susțin memoria RAM a computerului. Plăcile de bază pot avea montate 2 sau mai multe sloturi de memorie RAM. La fel ca în cazul soclului de procesor (CPU Socket), sloturile de memorie RAM sunt proiectate pentru a găzdui diferite tipuri de placuțe de memorie RAM și aici, în funcție de generație, respectiv SDRAM, DDR 1, DDR2, DDR3, DDR 4, DDR 5.
Sloturile sunt delimitate de o zonă fără pini, denumită zonă de ghidaj, ce ajută la determinarea tipului corect de modul de memorie pe care respectiva placă de bază îl suportă. De asemenea, ajută la determinarea orientării plăcuțelor de memorie RAM atunci când sunt instalate. La fiecare capăt al slotului va fi găsit un dispozitiv de blocare. Aceste zăvoare sunt deschise înainte de a instala modulul de memorie și se blochează automat în poziție când modulul este introdus corect în slot.
Conectorii pentru cablurile SATA
Acești conectori permit instalarea pe placa de bază a dispozitivelor de stocare, precum SSD-uri, hard disk-uri și unități CD / DVD-RW prin intermediul cablurilor SATA. Numărul acestor conectori variază în funcție de placa de bază. Conectorul poate fi recunoscut prin priza mică în formă de L care deservește și în acest caz la montarea corespunzătoare a cablurilor de tip SATA.
Conectorii pentru panglicile IDE / P-ATA (depreciat)
Acestea sunt cele mai vechi tipuri de conexiuni pentru unitățile de disc și CD / DVD-RW. Plăcile de bază mai vechi pot avea unul sau mai mulți conectori, dar, de regulă dori, unul primar și unul secundar. Un cablu tip panglică IDE ar fi folosit pentru a conecta până la două dispozitive la fiecare conector. Conectorul are două rânduri de pini și o crestătură decupată dintr-o parte care permite montarea corectă în slot. Plăcile de bază ulterioare vor avea un singur conector IDE montat pentru a permite instalarea unui hard disk mai vechi sau a unei unități CD / DVD-RW.
Slot grafic AGP (depreciat)
Acesta este un slot de culoare maro folosit pentru a se potrivi cu plăcile grafice AGP foarte vechi.
Slot grafic PCI-E
Acesta este un slot negru folosit pentru a se potrivi cu plăcile grafice actuale. La capătul slotului este un zăvor de prindere care se activează automat la înfigerea totală în soclu a plăcii grafice. Aceste porturi PCI Express au mai multe lățimi de bandă, respectiv 4X, 8X, 16X. În cazul plăcilor de bază dedicate pentru producție (Workstation Grafic) sau Gaming, acestea au 2 sau mai multe porturi PCI-E pentru conectarea mau multor plăci grafice. Acest lucru este necesar pentru conectarea mai multor monitoare 4, 8, 12 spre a forma un panou vizual în diferite domenii de activitate, cel mai exemplificativ fiind domeniul securității unde se monitorizează camere video din diverse locații.
Sloturi PCI, PCI-E (depreciat)
Acestea sunt de obicei de culoare albă, iar numărul poate varia în funcție de placa de bază. Vechiul PCI a fost înlocuit acum cu standardul mini PCI-E sau PCI Express. Acestea permiteau instalarea de carduri de expansiune precum plăci de sunet, plăci de rețea. Montarea unei plăci adiționale implică pur și simplu împingerea cardului de expansiune în slot. Montarea se face doar atunci când computerul este oprit.
Conectori pentru elementele de carcasă și sistem de răcire
Placa de bază conține o serie de conectori în diferite locații din jurul plăcii de bază. Ele constau de obicei dintr-un număr aleatoriu de conectori, in funcție de modelul plăcii de bază. Acești conectori au o varietate de utilizări. Unele permit conectarea porturilor USB amplasate pe carcasă, altele sunt pentru conectarea conexiunilor audio de pe panoul frontal, cum ar fi mufele pentru căști și microfon de pe carcasa computerului.
Conectorii pentru montarea ventilatoarelor de carcasă sau a coolerului CPU sunt distribuiți în diferite zone ale plăcii de bază pentru accesibilitate. Conectarea cablurilor la aceste mufe poate fi dificilă și este de obicei necesară consultarea unui manual al plăcii de bază. Acești conectori au elemente distinctive pentru a evita montarea incorectă a acestora. O montare incorectă ar putea rezulta în producerea de scurt-circuit la nivel de placă de bază în momentul pornirii computerului.
Porturile externe sunt întâlnite la orice placa de baza
Pe latura superioară a plăcii de bază, există o serie de porturi care sunt vizibile prin partea dorsală a computerului. Porturile comune sunt PS2 (depreciat), care sunt colorate în violet pentru conectarea unei tastaturi și verde pentru conectarea unui mouse. Poate exista și un port de imprimantă roșu paralel (depreciat). La momentul actual aceste mufe sunt considerate depreciate, respectiv nu mai există pe plăcile de bază actuale. Un alt port mai puțin obișnuit pe plăcile moderne sunt conectorii seriali turcoaz care sunt utilizați pentru a conecta o varietate de dispozitive, cum ar fi scanerele de coduri de bare și alte periferice. Porturile de conectare USB și audio situate permit conectarea dispozitivelor USB externe și a sistemelor de difuzoare sau a microfoanelor externe la computer.
După cum putem vedea mai sus, placa de bază este elementul central atunci când vine vorba de conectarea tuturor componentelor computerului în interiorul și în exteriorul computerului. Deci, cum controlează placa de bază toate aceste dispozitive și le permite să comunice cu succes?
Pe placa de bază există uneori unul sau două micro-cipuri care controlează funcțiile plăcii de bază. Uneori sunt cunoscute sub numele de chipset. Cipurile „Northbridge” și „Southbridge”, sunt separate la plăcile de bază mai vechi. În cazul laptopurilor, Northbridge este integrat in CPU, acesta ocupându-se de gestionarea memoriei RAM și tot ce înseamnă grafică. Southbridge se ocupă de gestionarea magistralelor de date SATA, USB, gestiunea comunicării cu cipul BIOS și plăcile adiționale montate pe stoturile PCI-E/mini PCI-E.
Care este diferența dintre Southbridge și Northbridge?
Principala diferență dintre northbridge și southbridge este că northbridge-ul este un cip din suita de chipset-uri al unei plăci de bază care se conectează direct la procesor. Southbridge este un cip din suita de chipset-uri al unei plăci de bază care nu se conectează direct la procesor.
Așadar, fiecare chipset are câte un rol specific pentru controlul diverselor funcții de comunicare sau alimentare pentru toate componente conectate la placa de bază.
Înlocuire placa de baza Desktop PC
- Înlocuire placă de bază defectă,
- Remontare componente pe noua placă de bază,
- Testare,
- Realizare cable management final.
Placa de bază este platforma ce interconecteaza toate componentele unui desktop PC. Sunt cazuri în care placa de baza poate fi reparată, evitandu-se necesitatea de înlocuire totală.
Aveți nevoie de
Curatare laptop | Inlocuire carcasa PC | Curatare PC |
Servicii IT Profesionale Bucuresti