Ce se strica la un laptop?
Bazat pe statistica de reparații, un laptop se poate defecta în egală măsură atât fizic (hardware) cât și moral (software). Am realizat un clasament restrâns al celor mai uzuale defecțiuni și factorii lor determinanți.
Ce se strică la un laptop din punct de vedere fizic sau hardware?
Elementele principale care cedează în mod sistematic sunt:
- Locul 1 : Balamale
- Locul 2 : Tastatura laptop
- Locul 3 : Display laptop
- Locul 4 : Baterie laptop
- Locul 5 : HDD sau Hard Disk Drive laptop
- Locul 5 : Alimentator sau încărcător laptop
- Locul 6 : Placa de bază laptop
- Locul 7 : Carcasa laptop
Locul 1 :
Efectele secundare ale unei balamale rupte sau desprinse sunt:
- Ruperea în totalitate a carcasei principale.
- Fisurarea, crăparea sau spagerea display-ului.
- Ruperea sau deteriorarea cablurilor de semnal video.
- Ruperea sau deteriorarea cablurilor antenelor WiFi.
- Fisurarea și crăparea capacului de display.
- Crăparea ramei ce acopera marginile display-ului.
Locul 2 :
Tastatura unui laptop necesită înlocuire în următoarele situații:
- Se uzează fizic încât se șterg marcajele tastelor.
- Intră cel mai rapid în contact cu lichidele și se defectează total sau parțial, însă acestea nu se pot repara.
- Se varsă lichide lipicioase care fac imposibilă tastarea.
- Tastele ramân blocate sau se rup cu tot cu prinderi.
Din cauza nefunctionării corecte a tastaturii, laptopul poate suferii o serie de efecte negative, precum:
- Imposibilitatea de a mai porni.
- Blocaje sau întreruperi în încarcarea corectă sistemului de operare.
- Întârzierea pornirii sistemului de operare și implicit mersul îngreunat al acestuia.
- Imposibilitatea folosirii laptopului din pricina tastării involuntare de caractere.
Locul 3 :
Defectarea unui display laptop este evidentă atunci când:
- Lipsa imaginii pe display.
- Există întreruperi dese de imagine în anumite unghiuri ale poziției display-ului față de carcasă.
- Defectarea plăcii de bază proprie a display-ului, folosită în prlucrarea și afișarea semnalului video și alimentarea cu curent a display-ului.
- Defectarea invertorului de tensiune ce ridică tensiunea necesară iluminării spatele display-ului (backlight);
- Dungi sau artifacte (cele din urma pot fi cauzate îndeosebi și de anumite defectiuni ale chipsetului grafic, sau specifice memoriilor VRAM).
Locul 4 :
Dacă utilizați de ceva timp un laptop, trebuie să cunoașteți faptul că bateria acestuia are o durată de viață limitată.
De asemenea, aceasta se poate defecta oricând din cauza calității celulelor si posibilitatea acestora de a înmagazina curentul pe o perioadă lungă în timp. Se întâmplă cu multe baterii de laptop, mai ales când sunt folosite intensiv, pe laptopuri pe care lucrați ore în șir și sunt conectate în mod constant prin alimentator la priză.
Locul 5 :
Datorită șocurilor mecanice, majoritatea hard disk-urilor se vor defecta instataneu. Tot odată, exceptând aceste efecte induse, viața unui HDD este limită prin modul lor de construcție și funcționare.
- Timpii de incepere a rotatiei, pot dura și cateva secunde pînă la atingerea rotației optime de citire și scriere.
- Timpi de acces sunt aleatori, între 5-10 ms datorită nevoii de miscare a capetelor de citire.
- Latența la citire este ridicată deoarece componentele mecanice necesită mai mult timp pentru a se alinia.
- Datele sunt scrise fragmentat, așadar timpul de citire poate să varieze foarte mult, datorită căutării acestora pe toată suprafata discului.
- Performanțele HDD-ului sunt impactate în general din cauza fragmentării datelor.
- Nivelul acustic (zgomotul) unui HDD există din cauza faptului că au părți în mișcare. Nivelul acustic variază în funcție de producător, generație și model.
- HDD-urile de mare performanță consumă mult și degajă căldură. În cazul laptopurilor vor forța coolerele să-și mărească turațiile după ceva timp de la pornire, ceea ce va contibui și acustic. Căldura constantă din interiorul incintei carcasei laptopului alterează pasta termică CPU și afecteaza și integritatea celulelor bateriei.
- Deoarece HDD-urile au părți în mișcare, pot aparea defecțiuni mecanice în interiorul acestuia, defectându-i rotorul, capetele de citire sau zgarîierea sau deteriorarea prin fisurare a discurilor dure.
- Magneții exteriori așezați în preajma unui HDD îi pot altera datele stocate, făcându-le ilizibile.
Locul 6 :
Placa de bază este în general protejată anti scurt-circuit, este protejată anti coroziune imediată în cazul contactului cu lichide.
Placa de bază este în general protejată anti scurt-circuit, este protejată anti coroziune imediată în cazul contactului cu lichide. În general plăcile de bază din gama high-end beneficiază de astfel de protecții bine venite în caz de necaz.
Însă în cazul defectării componentei de alimentare a procesorului, denumită PCH , acest lucru conduce la ingreunarea procesului de servisare. De multe ori, chiar imposibilitatea de a mai interveni asupra anumitor plăci de bază de laptop, în funcție de producător. În acest caz, este necesară și posibilă doar înlocuirea completă a întregii plăci de bază.
Locul 7 :
În general carcasa unui laptop se poate defecta cel mai probabil din cauza smulgerii prinderilor balamalelor, situație explicată și poziționată pe Locul 1 al cauzelor defecțiunilor fizice a unui laptop.
Carcasa se poate deteriora ca aspect doar, făcând laptopul inestetic. Înlocuirea acesteia este posibilă, dar în general nu se mai ajunge la acestă investiție din cauza faptului că utilizatorii urmează deja să se orienteze către alt model de laptop după câtiva ani de folosință.
Ce se strică la un laptop din punct de vedere moral sau software?
Atunci când vorbim de partea software, defecțiunile sunt multiple și subiective. Datorită faptului că fiecare utilizator are stilul său diferit de a utiliza sistemul de operare, nu se poate clasifica în mod corect ordinea sau tipul defecțiunilor.
Un sistem de operare se poate strica din cauza lipsei optimizării periodice. Se poate strica din cauza programelor care din diverse motive conțin fișiere corupte care le pot pertutrba pornirea sau funcșionarea corectă.
Programele de tip malware, care se infiltrează în sistemul de operare îngreunând sistemul, facilitând trimiterea de informații prin deschiderea de porturi spre internet. Aceste fluxuri de date pot îngreuna considerabil funcționalitatea și stabilitatea sistemului Desktop PC sau Laptop.
Aceste defecțiuni se pot evita prin folosirea corectă și asumată a laptopului, limitând folosirea acestuia doar pentru activitățile deja cunoscute, instalarea și activarea unui antivirus plătit și folosirea de software cu licență oficială.