Care este rețeta întreținerii computerului?
Deja știm care este rețeta întreținerii computerului cu precizia unui ceas elvețian. Și mai cunoaștem și faptul că productivitatea este direct proporțională cu viteza și performanța computerului.
Așadat înțelegem că este iritant atunci când laptopul sau PC-ul dumneavoastră are performanțe slabe și lag-uri dese. Problemele de performanță sunt strâns legate de hardware dar și de cerințele software-ului instalat.
Întreținerea și utilizarea computerului au un rol important în această ecuație complexă.
Diverși utilizatori zilnici de computere din întreaga lume s-au confruntat cu astfel de probleme de-a lungul timpului, trecând prin toate sistemele de operare. Fie alegând să mai tragă un timp de acel PC sau laptop deja slăbuț, înlocuind componente odată la 4-5 ani, fie să înlocuiască complet tot sistemul.
Cel mai bun mod de a gestiona performanțele harware-software este, să urmăm o procedură de verificare, prin efectuarea periodica a mentenanței. Acasta se referă strict la întreținerea computerului și este o operațiune necesară, care trebuie efectuată anual sau maxim la 2 ani.
Așadar care este rețeta întreținerii computerului și recomandările de utilizare ale acestuia?
În ordinea importanței acestor verificări, vă enumerăm în continuare ingredientele unei rețete complete pentru întreținerea și utilizarea computerului. Putem afla rapid care este rețeta întreținerii computerului printr-un simplu apel către un service IT.
Utilizați un computer fără praf, curățat periodic.
Cel mai indicat în cazul unui laptop nou, este de a-l utiliza într-un mediu aerisit periodic, iar după ce a expirat perioada de garanție, în mod imediat trimis pentru revizie într-un service IT. În urma reviziei generale, tehnicianul IT poate aduce adnotații reale privind modul și mediul în care a fost utilizat, prin constatările făcute în urma desfacerii sale.
Aveți grijă de toate componentele calculatorului
Când vine vorba de praf, acesta nu este întotdeauna cel mai mare inamic al unui PC sau laptop.
Ceea ce duce la multe probleme care vă afectează toate componentele calculatorului este praful în combinația sa cu un mediu umed. Umezeala unui spațiu neaerisit va ucide încet și sigur orice tip de device electronic. Cele mai rezistente sunt PC-urile, datorită spațiului generos din interiorul carcasei, iar cele mai vulnerabile sunt desigur laptopurile.
Verificați starea fizică a alimentatoarelor sau contactele imperfecte ale mufelor de alimentare.
Fluctuația de energie electrică poate cauza probleme definitive și adesea ireparabile la niver hardware. În general, în cazul adaptoarelor pentru laptop, acestea vin cu o opțiune încorporată pentru optimizarea puterii.
În cazul procesoarelor moderne cu PCH integrat, toată această optimizare este efectuată de către același cip, pentru care un scurt va însemna o defectiune greu de remediat, cel puțin nu cu un cost de întreținere. Așadar verificați tot timpul integritatea cablurilor și a mufelor alimentatoarelor de laptop.
La PC-uri puterea este gestionată în mare parte la nivelul sursei de alimentare. Aici trebuie să verificați doar mufarea fermă a cablului de curent.
În cazul locațiilor în care există căderi de tensiune se recomandă folosirea unui UPS între priză și echipamentele IT. Puteți folosi un egalizator de tensiune pentru a le proteja împotriva fluctuațiilor de tensiune.
Nu continuați să folosiți laptopul dacă acesta este deja supraîncălzit.
În cazul în care vă folosiți laptopul pentru sarcini care utilizează multe dintre resursele sale, acesta va produce mai multă căldură după câteva ore de folosință intensă.
Acest lucru poate cauza o defecțiune a procesorului grafic dedicat al laptopului sau a memoriei dedicate. Cel mai bine este să încercați sa luați o pauză de lucru sau de gaming, timp în care acesta își va reduce temperatura. În cazuri extreme, folosirea unui suport de răcire cu ventilatoare alimentat prin USB este indicat.
Nu trebuie nici să abuzați de acestă metodă, deoarece ventilatoarele acestor suporturi de răcire vor antrena și conduce în interior mai mult praf din încăpere.
Folosiți o tastatură externă în cazul laptopurilor de gaming.
Unii dintre posesorii de laptopuri de gaming utilizează o tastatură separată sau o tastatură fără fir. O tastatură separată este indicată pentru a o proteja pe cea originală care este destul de costisitor de înlocuit.
Continuați să le folosiți din când în când pentru sesiuni scurte de lucru sau gaming. Folosiți din când în când un aspirator portabil sau o pensulă pentru a îndepărta praful. Folosirea unei tastaturi externe va obliga distanțarea utilizatorului de laptop. Astfel se va evita vărsarea neintenționată de lichide, precum și protejarea ochilor de ecranul luminos al laptopului, în cazul folosirii pe timpul nopții sau în întuneric.
Actualizați și înregistrați software-ul folosind licențe valide.
Folosiți întotdeauna ultimele versiuni a software-ului folosit în activitatea zilnică. Actualizați la zi sistemul de operare, precum Windows 10, și Windows 11. Actualizați browserele prin care ieșiți pe internet.
A păstra toate softurile actualizate va însemna protejarea sitemului de operare împotriva website-urilor malicioase. Un sistem de operare actualizat va oferi întotdeauna o protecție împotriva atacurilor malware și a exploatării vulnerabilităților software.
Vă recomandăm cu strictețe să nu utilizați software piratat sau gratuit pe un sistem unde aveți date importante. Asigurați-vă că aveți copii de rezervă efectuate pe alte medii de stocare neconectate la PC-Latop și internet.
Efectuarea unui backup regulat al datelor.
Obișnuiti-vă să faceți în mod periodic un backup al datelor. Este mai corect să previi un necaz decât să fiți puși în fața faptului împlinit. O copie de rezervă vă poate salva în mod real, în situații care au condus la pierderea ireversibilă a datelor păstrate pe mediul de stocare principal.
Instalați pe computer un program antivirus foarte bine cotat.
În cazul în care rulați Windows 10, nu puteți rămâne doar cu Windows Defender, acesta fiind un program antivirus implicit ce oferă un minim de protecție. Recomandăm tuturor alegerea unei soluții antivirus terțe pentru a colabora cu Windows Defender pentru a vă oferii maximul de protecție împotriva atacurilor cibernetice.
Programul antivirus este vital pentru protejarea online dar și offline în cazul copierilor de pe stick-uri USB sau hardisk-uri externe.
Instalați și actualizați driverele necesare pentru toate componentele calculatorului.
Driverele actualizate recent acționează și ca protecție avansată împotriva bug-urilor ulterioare sau incompatibilităților cu versiunile ulterioare ale sistemelor de operare. În cazul sistemelor de operare moderne precum Windows 10 sau Windows 11, driverele si modificările ulterioare ale acestora, corecția de buguri se va executa prin intermediu servicului automat de actualizări.
Producătorii de hardware colaborează cu Microsoft pentru actualizarea driverelor. Acest lucru este simplificat față de anii precedenți când aceste actualizări trebuiau efectuate manual și în mod periodic.
Actualizați BIOS și Firmware la ultimele versiuni.
Este important să respectați cu atenție instrucțiunile producătorului și să verificați compatibilitatea actualizărilor cu modelul exact al dispozitivului dvs. Actualizarea incorectă a BIOS-ului sau a firmware-ului poate cauza probleme grave de funcționare a dispozitivului, așa că asigurați-vă că urmați instrucțiunile cu atenție și faceți backup-ul datelor importante înainte de a începe procesul de actualizare.
Ștergeți fișierele nedorite, softurile vechi (depreciate) și fișierele de temporare.
Fișierele temporare, instalările softurilor vechi, posibil depreciate sau care rulează inutil la pornire pot încetini performanțași pot îngreuna utilizarea computerului. Milioanele de linii de cod din spatele unui sistem de operare modern precum Windows 10 sau Windows 11, pot intra în conflict cu aceste coduri depreciate, cauzând blocaje, crash-uri repetate (ecrane albastre sau ecrane negre) denumite erori BSOD.
Prin curățarea regulată a fișierelor temporare si a cookie-urilor, veți îmbunătăți experiența de navigare și veți reduce riscul de încetiniri sau vulnerabilități de securitate.
Ștergeți programele neutilizate, inutile în prezent pentru utilizarea computerului.
Este posibil să fi instalat cu timpul, o serie de programe, unele dintre acestea rămânând instalate și mult timp neutilizate. Este bine să eliminați astfel de programe nedorite în mod frecvent.
Dezinstalarea acestora vă va ajuta la eliberarea spațiului de stocare. Creșterea performanței PC-ului sau laptopului și prevenirea riscului apariției de mesaje de eroare. Blocajele sau crash-urile nedorite se datorează de cele mai multe ori încărcarii memoriei RAM cu linii de cod depreciate sau inutile, ce pot intra în conflict cu sistemul de operare sau hardware-ul actual.
Defragmentați periodic în cazul în care încă mai folosiți un HDD (hard disk) ca mediu de stocare principal.
Defragmentarea HDD-ului ajută la creșterea vitezei și stabilității sistemului, prin aranjarea cap la cap a fragmentelor de fișiere întinse pe toată suprafața platanelor discului dur, denumită fragmentare. În Windows 10 si Windows 11, aceasta comandă se numește Optimizare, iar un articol explicativ cu pașii de urmat îl puteți găsii la următorul link: CURATARE SI OPTIMIZARE WINDOWS 10.
Dacă ați pus cap la cap toate ingredientele și ați aflat care este rețeta întreținerii computerului, însă doriți totuși să o serviți în oraș, vă așteptăm cu PC-ul la noi.